Littekentherapie

Littekens kunnen worden veroorzaakt door ongevallen, operaties en zelfs ziektes. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Littekens verschijnen als de wond geneest en de huid herstelt. Afwijkende littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie of slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk. Hoe meer de huid beschadigd is, des te langer het duurt om te genezen en des te groter de kans op een zichtbaar litteken. Littekens kunnen niet alleen ontsierend zijn, ook pijn, jeuk en verkleuring zijn vaak genoemde klachten. Wilt u een advies over uw litteken of heeft u vragen hierover, maak dan een afspraak met één van onze huidtherapeuten. Wij helpen u graag verder.

Wanneer littekentherapie?

Een indicatie om een litteken te behandelen hangt af van vele factoren. Het litteken kan cosmetisch storend zijn, omdat het op een opvallende plaats zit. In dit geval gaat het dan om verbetering van het huidaspect, zoals het litteken zachter, gladder en platter maken. Deze behandeling zien we vooral bij restlittekens na acne en hypertrofische littekens.

Een hele andere indicatie om een litteken te laten behandelen, kan zijn omdat de functie van de huid hersteld moet worden. Denk hierbij aan rode, pijnlijke, jeukende, verkleurde, verharde, verkleefde of slecht doorbloede littekens. Daarnaast kan er ook sprake zijn van oedeem rondom het litteken en/of een bewegingsbeperking door het litteken.

Behandelmethoden 

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, die afzonderlijk maar ook in combinatie kunnen worden toegepast afhankelijk van uw klachten en het soort litteken. Het doel van de therapie berust dan op het verminderen, verbeteren en opheffen van de uitingsvormen van het litteken. Tijdens het intakegesprek wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld.

1. Littekenmassage

Huidtherapie Brabant kan met littekenmassage de doorbloeding stimuleren en de huid weer soepel maken. De behandeling bestaat uit diverse massagetechnieken. Hierdoor wordt de doorbloeding rondom en in het litteken zo veel mogelijk verbeterd. De stofwisseling neemt hierdoor toe, waardoor de elasticiteit in het beschadigde weefsel van het litteken wordt verbeterd. Hierdoor kunnen eventuele bewegingsbeperkingen ten gevolge van het litteken worden verminderd en/of opgeheven. Deze manuele littekenmassagetechnieken kunnen bij bepaalde littekens ook zorgen voor vermindering van jeuk, pijn, roodheid en oedeem (vocht).

2. Siliconenpleisters

Naast de massage kan de behandeling ook worden ondersteund door siliconenpleisters en siliconengel, afhankelijk van de conditie van het litteken. Uw litteken kan vlakker, zachter, soepeler en minder zichtbaar worden. En de jeuk kan ook verminderen. De pleisters en gel worden langere tijd (tenminste 3 maanden) op het litteken gedragen.

3. Lymfetape

Een ingetrokken litteken kan beplakt worden met speciale lymfetape. Bij de techniek van het plakken wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort “liftende werking” heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waar structuren liggen als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden. De lymfestroom wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd.

4. Microdermabrasie

Afhankelijk van het litteken kan ook voor microdermabrasie gekozen worden; de techniek zorgt voor afvlakking van het litteken en stimuleert de celvernieuwing. Afhankelijk van de conditie waarin het litteken zich bevindt kan de behandelfrequentie 1x per 2 weken gedurende een half uur worden uitgevoerd. Naarmate de conditie van het litteken verbeterd kan de behandelfrequentie worden afgebouwd. Lees meer overmicrodermabrasie.

5. Camouflagetherapie

Indien een litteken een andere kleur heeft dan normale huidskleur, kan er gebruik gemaakt worden van camouflage. Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van kleurverschillen door middel van speciale camouflagecrèmes. Kom meer te weten overcamouflagetherapie.

6. Glycolzuurpeeling

Glycolzuur wordt veel toegepast bij acnelittekens. Een glycolzuurpeeling brengt een natuurlijk huidvernieuwingsproces op gang. De bovenste huidlaag wordt sneller afgebroken. Tevens wordt er nieuw collageen aangemaakt. Doordat de huid sneller vernieuwt, zullen oneffenheden vervagen. Om een efficiënte afschilfering van de huid te krijgen wordt door de huidtherapeut met hoge concentraties glycolzuren van 50% en 70% gewerkt. De behandeling heeft het meeste effect wanneer u meerdere behandelingen ondergaat. Het gemiddeld aantal behandelingen ligt tussen de 6 à 8 behandelingen, afhankelijk van uw huid. Tussen de behandelingen zit ongeveer 1 á 2 weken, eveneens afhankelijk van uw huid.
Lees meer over glycolzuurpeeling.

7. Lira-Peeling

LIRA peeling is een compleet programma tegen onder andere littekens. Het werkt snel en effectief. De samenstelling van de Lira-producten zijn volkomen veilig en werken op natuurlijke wijze. Kom meer te weten over Lira peelings.

Aantal behandelingen

Hoeveel behandelingen u nodig heeft, is afhankelijk van het soort  litteken, de grootte van het litteken, welke behandelmethode u ondergaat en hoe snel uw huid reageert op de littekentherapie. Tijdens het intakegesprek kunnen wij een indicatie geven over het aantal behandelingen die uw litteken nodig heeft.

Vergoeding

Afhankelijk van de behandeling die wordt toegepast bij littekens kan littekentherapie vergoed worden door uw zorgverzekeraar.  Informeer bij uw zorgverzekeraar welke polisvoorwaarden u heeft.