Moedervlekken

Moedervlekken (in het latijns: naevi) zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid; het is niet echt te omschrijven als een huidaandoening. Iedere persoon heeft namelijk moedervlekken, weliswaar in mindere of meerdere mate. Moedervlekken kunnen verschillende uitingsvormen hebben, ze verschillen van kleur, grootte en vorm.

Oorzaak

Het ontstaan van moedervlekken en het aantal moedervlekken is vaak erfelijk bepaald. Ook door de mate blootstelling aan zonlicht kan de hoeveelheid moedervlekken toenemen. Soms zijn moedervlekken al vanaf de geboorte aanwezig, maar meestal ontstaan ze naarmate de leeftijd vordert. Soms kunnen moedervlekken na het 40e levensjaar weer afnemen. Moedervlekken kunnen ook in aantal en kleur toenemen door veranderingen in de hormoonspiegel, zoals in de puberteit en zwangerschap.

Zijn moedervlekken gevaarlijk?

Een normale moedervlek is bruin tot zwart, redelijk rond van vorm en heeft een normale rand. Moedervlekken zijn normaal gesproken goedaardig, maar een heel klein gedeelte van de moedervlekken kunnen op den duur veranderen naar een kwaadaardige moedervlek. Deze moedervlek heet dan een melanoom. Een melanoom ziet er anders uit als een moedervlek.

Moedervlekken worden niet op de één op andere dag een melanoom. Hier gaan vele jaren overheen. De moedervlek wordt onrustiger. Ze worden dan minder rond van vorm, maar ovaler en vaak groter, kunnen meer verschillende kleuren gaan bevatten in één vlek en  de rand kan grilliger worden. Sommige melanomen kunnen pijn geven, jeuken of bloeden.

Indien uw moedervlek verandert van kleur, vorm, grootte en diameter, is het raadzaam naar een huisarts of dermatoloog te gaan. De arts bekijkt met een speciale vergrootglas naar de plek welke flink vergroot wordt. Als de arts twijfelt aan de moedervlek dan wordt de moedervlek verwijdert en microscopisch onderzocht. De diagnose, moedervlek of melanoom, kan na dit onderzoek met zekerheid gesteld worden.

Behandeling door huidtherapeut

Een normale moedervlek, die geen onrustige aspecten vertoont, kan na beoordeling van een arts door de huidtherapeut in sommige gevallen verwijderd worden.

Het is mogelijk de moedervlek te laten verwijderen indien:

  • De moedervlek boven de huid ligt
  • De moedervlek niet te groot is
  • De moedervlek niet te dicht bij het oog ligt

De huidtherapeut verwijdert de moedervlek eenvoudig door middel van een cauteerstift of met de pigmentlaser. De cauteerstift bevat een hoge temperatuur stroom en verhit de moedervlek. Afhankelijk van de grootte van de moedervlek zullen er meerdere behandelingen nodig zijn.