Pigmentvlekken

Pigmenten of wel melanine hebben we allemaal. Het geeft kleur aan onze haren, ogen en huid. Per huidtype verschilt de hoeveelheid melanine. Hoe meer melanine, hoe donkerder de haren, ogen en huid zal zijn. Pigmentvlekken zullen voor iedereen wel bekend zijn als donkere verkleuringen van de huid. Een toename van pigment wordt ook wel een hyperpigmentatie genoemd. Ze kunnen aanwezig zijn vanaf de geboorte, maar ze kunnen ook later in het leven ontstaan, bijvoorbeeld door hormonale veranderingen of veroudering van de huid.

Oorzaken pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen ontstaan op het gehele lichaam. Onder invloed van de zon (uv- stralen) maakt de huid al dan niet plaatselijk meer melanine (pigment) aan. Je wordt bruiner. Maar er kan ook een verstoring van deze pigmentaanmaak plaatsvinden, er ontstaan pigmentvlekken. Dit zijn lichte tot donkere platte ophopingen van pigmentcellen in de huid. Pigmentvlekken kunnen zich bevinden in de opperhuid, de bovenste laag van de huid. Er zijn ook pigmentvlekken die dieper in de huid liggen, namelijk in de lederhuid.

De verstoring kan te maken hebben met:

  • de ouderdom (veel zonuren op de huid)
  • hormonale huishouding (zwangerschap, overgang)
  • na ontstekingen (bijvoorbeeld acne)
  • eventueel gebruik van medicatie waardoor de huid gevoelig wordt voor zonlicht.

Soorten pigmentvlekken

In de praktijk van Huidtherapie Brabant komen we de volgende pigmentvlekken het meeste tegen:

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door de zon. Vaak zie je bij de ouder wordende huid dat de pigmentvlekken zich vooral op de handen en in het gelaat bevinden. Deze ouderdomsvlekken komen dus voor op de plaatsen waar veel zonlicht is geweest. Deze ouderdomsvlekken zijn doorgaans goedaardig maar er kunnen kwaadaardige cellen ontstaan waardoor de kans op huidkanker vergroot. Laat bij twijfel dit altijd controleren door uw huisarts.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Door invloed van hormonen kunnen bij zwangerschap in het gelaat ineens pigmentvlekken ontstaan. Dit wordt een zwangerschapsmasker ofwel melasma genoemd. Een zwangerschapsmasker is herkenbaar vanwege een vlekkerige (donker)bruine verkleuring van de huid in het gezicht. Meestal bevinden zich deze verkleuringen op het voorhoofd, wangen, bovenlip en kin. Deze pigmentvlekken ontstaan geleidelijk door middel van zonlicht in combinatie met hormonen (oestrogeen en progesteron) die de aanmaak van melanine stimuleren. Zwangere vrouwen kunnen hier last van hebben, maar we zien het ook bij vrouwen die de pil gebruiken.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Een postinflammatoire hyperpigmentatie betekent letterlijk donkere verkleuring na een ontsteking/wond. Het kan ontstaan na de genezing van een ‘beschadiging’ van de huid. We zien deze pigmentvlekken ontstaan bij:

  • wondjes
  • tijdens of na acne
  • bij eczeem
  • allergische reacties
  • infecties van de huid
  • combinatie parfum en zonlicht

Behandeling van pigmentvlekken

Allereerst is het belangrijk pigmentvlekken altijd goed in te smeren met een SPF van 30 of hoger. Dit om te voorkomen dat de pigmentvlekken donkerder gaan worden en om verdere huidschade te voorkomen. Dit kan iedereen thuis dagelijks zelf doen en is echt van groot belang.

De behandeling van pigmentvlekken in de praktijk van Huidtherapie Brabant is afhankelijk van een aantal factoren, zoals uw persoonlijke wensen, diepte van het pigment, de locatie, de ontstaanswijze, de vorm, de intensiteit van de kleur van het pigment en uw huidtype.

Pigmentvlekken zijn niet altijd helemaal te verwijderen. We zien wel vaak een verbetering van het huidbeeld, maar daar zijn, afhankelijk van de behandelmethode, meerdere behandelingen, geduld en het opvolgen van onze adviezen voor nodig.

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie is een methode om d.m.v. een camouflagecrème (soort make-up) opvallende huidafwijkingen, zoals pigmentvlekken, af te dekken. Bij deze therapie wordt er samen met u een camouflagekleur uitgezocht om de storende kleurverschillen van de huid tijdelijk te verbergen. Een camouflagecrème is een crème met een grote hoeveelheid pigment erin, waardoor het een groot dekkend vermogen heeft. Deze crème kan tevens water- en veegvast gemaakt worden en zijn dagelijks toepasbaar. Zo kunt u zelf de camouflagecrème aanbrengen op momenten wanneer u dat wilt, bijvoorbeeld voordat u naar uw werk of naar een feestje gaat . Wij leggen u in de praktijk graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Coagulatie

Moedervlekken, ouderdomsvlekken en andere kleine pigmentvlekken kunnen door middel van coagulatie heel nauwkeurig behandeld worden. Electro cauterisatie berust op het principe van het wegbranden van weefsel door hoge temperatuur. Deze behandelmethode is geschikt voor alle lichaamsdelen.

Lira-peelings

Pigmentvlekken kunnen ook door middel van Lira-peelingen behandeld worden. Ze zorgen voor een snelle celvernieuwing waardoor pigmentcellen steeds meer naar de oppervlakte komen en steeds lichter van kleur zullen worden. Er zijn van Lira verschillende peelingen. De keuze van de soort peeling is afhankelijk van een aantal factoren, zoals eerder werd beschreven. De peelingen zijn voor iedereen geschikt en worden vaak in een kuurvorm gedaan, omdat één behandeling niet het gewenste resultaat bereikt.

Pigmentlaser

Tijdens de pigmentlaserbehandeling zullen de plaatselijke opgehoopte pigmentcellen worden verbrand. Laser dringt diep door in de huid en komt daar waar de pigmentcellen zich bevinden. Na de behandeling mag u 6 weken niet in de zon. De huid zal direct na de behandeling wat rood en gezwollen zijn en de pigmenten zullen door de verbranding wat donkerder verkleuren. Dit trekt weg en er zal een korstje ontstaan waarna de pigmentvlek verdwijnt of een heel stuk lichter kleurt. Voor het beste resultaat zult u 2 tot 3 behandelingen nodig hebben.

Producten voor thuis

Er zijn diverse producten in de praktijk van Huidtherapie Brabant beschikbaar om de pigmentvlekken te beschermen en te vervagen. Op deze manier kan het resultaat van de behandeling door uzelf onderhouden worden.

Lees meer over de behandeling van pigmentvlekken: