Schimmelnagels

Een schimmelnagel is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie die in de nagel groeit. Het wordt ook wel een kalknagel genoemd. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig. Soms laat hij gedeeltelijk of helemaal los.  Een schimmelnagel wordt vaak als cosmetisch storend ervaren. Veel mensen schamen zich voor deze ‘lelijke’ nagel.

Oorzaak

Schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie. Ongeveer 25% van de bevolking heeft wel eens last van een nagelschimmel. Meer specifiek zijn het schimmels behorende tot de groep dermatophyten, die zeer besmettelijk zijn. Deze zijn vooral te vinden in ruimten waar het warm en vochtig is, denk bijvoorbeeld aan een badkamer, sauna en kleedkamer. Dit zijn vaak ideale plaatsen voor schimmels om zich te vermenigvuldigen. Schimmelnagels zijn bovendien besmettelijk en een overdracht van de infectie is zo gebeurd. Gelukkig zorgt het in contact komen met genoemde schimmels lang niet altijd voor een infectie.

Het is ook mogelijk om via huidschilfers een schimmelinfectie op te lopen, bijvoorbeeld als gezinsleden een schimmelinfectie hebben. Schimmels blijven makkelijker leven in schoenen, sloffen en sokken.

Het risico op schimmelnagels is verhoogd als de nagels beschadigd zijn, bijvoorbeeld door het dragen van knellende schoenen, trauma of zelfs door  intensief sporten. Daarnaast kunnen schimmelnagels makkelijker ontstaan bij mensen met een lage weerstand, zoals bijvoorbeeld bij griep of ouderdom. Maar ook mensen met suikerziekte of AIDS hebben meer kans om schimmelnagels te ontwikkelen. Een slechte voethygiëne geeft ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van schimmelnagels.

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. De pedicure kan de dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert. Daarnaast kunt u een schimmeldodend middel gebruiken. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze, in een vroeg stadium, behandeld worden met anti schimmelcrème of gel. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen vaak niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze kan een medicijnenkuur voorschrijven die schimmels doden. Plaatselijke behandeling van buitenaf met tinctuur of crème is ook mogelijk. Van belang is wel dat het consequent elke dag aangebracht wordt. Pas dan kunnen de aangetaste delen van de nagel uitgroeien, maar dit zal wel enige tijd duren. Na enkele maanden groeit er echter weer een gezonde nagel.

Hoe kan ik schimmelnagels voorkomen?

De volgende adviezen helpen de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

  • Was uw voeten zonder zeep. Als u toch een keer zeep gebruikt, spoel dan uw voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Laat de gebruikte handdoek niet door andere gezinsleden gebruiken.
  • Draag elke dag schone, katoenen of wollen sokken.
  • Was de gebruikte handdoeken en sokken op 90 graden om schimmelsporen te doden.
  • Vervang sloffen, deze bevatten veel schimmelsporen.
  • Draag goede, ventilerende en niet te nauwe schoenen.
  • Behandel uw sokken en schoenen met anti-schimmelsprays en/of -poeders
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden.
  • Verzorg uw voeten op 1 plek in huis, bijvoorbeeld in de badkamer, zodat u daarna de betreffende plek kunt schoon spoelen.
  • Gebruik geen nagellak voor uw teennagels. De schimmelinfectie gaat onder de nagellak broeien.
  • Als uw gezinsleden of huisgenoten ook last hebben van schimmelnagels, kunt u elkaar besmetten. Schimmelsporen bevinden zich dan ook in huis.