Steunkousen: tegenwoordig trendy en kleurrijk!

Veel mensen denken bij steunkousen aan de lelijke beige steunkousen die veel ouderen dragen. Dat hoeft anno 2014 niet meer! Tegenwoordig zijn er steunkousen in allerlei hippe kleuren en printjes. Maar waarom dragen mensen steunkousen? Worden steunkousen vergoed? Vaak dragen mensen steunkousen tegen het ophopende vocht (oedeem) in de voeten, enkels of (onder)benen. De steunkous zorgt voor steun en dat het ophopende vocht wordt afgevoerd, zodat oedeem vermindert en zelfs, in sommige gevallen, geheel kan verdwijnen.

Waarom steunkousen dragen?

Naast het feit dat de steunkousen de vochtafvoer bevordert in de benen, stimuleert het tevens de doorbloeding en helpt daarmee ook trombose en spataderen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld snel last hebt van opgezwollen voeten, enkels of onderbenen tijdens het vliegen, kunnen steunkousen de oplossing voor jou zijn. Tevens zijn steunkousen aan te raden voor iedereen die veel staat tijdens het werk, of juist vaak zit. Ook bij het sporten of de zwangerschap zijn steunkousen zeer geschikt.

Welke steunkous past bij jou?

Steunkousen zijn in verschillende soorten, afmetingen en compressieklassen te verkrijgen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van steunkousen:

  • Kniehoge steunkousen
  • Stay-up dijbeenhoge steunkousen
  • Steunpanty’s
  • Sport steunkousen
  • Reiskousen
  • Steunpanty’s voor de zwangere vrouw
  • Steunkousen in vrolijke kleuren


Steunkousen met lichte compressie

Deze kousen hebben een druk van 12-17 mmHg (70 Den) en zijn geschikt voor mensen die problemen met aderen, zoals trombose of spataderen, willen voorkomen. Ook zijn deze steunkousen geschikt voor vrouwen tijdens de zwangerschap, mensen die lang moeten zitten en tijdens het vliegen.

Steunkousen met compressieklasse 1

Deze kousen hebben een druk van ongeveer 15-21 mmHg en zijn geschikt voor mensen die problemen met aderen, zoals trombose of spataderen, hebben. Ook worden deze steunkousen aanbevolen bij mensen die last hebben van snel zwellende benen of voeten.

Steunkousen met compressieklasse 2

De compressieklasse 2 steunkousen hebben een druk van ongeveer 22-27 mmHg en zijn geschikt voor mensen die veel problemen met aderen, zoals trombose of spataderen, hebben. Ook worden deze steunkousen aanbevolen na bepaalde operaties. Je mag deze steunkousen alleen dragen na overleg met de huisarts.

Steunkousen met compressieklasse 3

Bij chronische (permanente) zwakke aderen, na een trombose, bij huidveranderingen of na de genezing van zweren aan de onderbenen worden steunkousen met compressieklasse 3 geadviseerd. Deze steunkousen hebben een drukklasse van ongeveer 34-46 mmHg.

Steunkousen met compressieklasse 4

Klasse 4 kousen hebben een druk die hoger is dan 46 mmHg. Bij zwaardere ziektebeelden dan bij klasse 3 worden steunkousen met compressieklasse 4 ingezet. Te denken valt dan aan lip- en lymfoedeem.

Aanmeten en vergoeding

Bij Huidtherapie Brabant kan je terecht voor het aanmeten van steunkousen. Afhankelijk van de indicatie en de mate van het oedeem wordt al dan niet vooraf gezwachteld, zodat er een adequate kous geleverd kan worden. Je specifieke wensen over de kousen kan je kenbaar maken. Steunkousen vanaf compressieklasse 2 krijg je vergoed via de verzekering . Een verwijzing van de huisarts of specialist is dan wel noodzakelijk. Steunkousen met een lagere drukklasse dan 2 worden niet vergoed.

Steunkousen zijn hip!

Wie had dat ooit kunnen denken? Steunkousen in allerlei kleuren, printjes, maten en drukklassen. Tegenwoordig kan het allemaal. Het verschil is bijna niet meer te zien, tussen een ‘normale’ hippe kous of een steunkous.