5 tips tegen droge handen!

Persoonlijke hygiëne is momenteel gedurende de Corona-crisis belangrijker dan ooit. We moeten zoveel mogelijk fysiek contact vermijden en ruim anderhalve meter afstand van elkaar houden. Het zijn uitzonderlijke tijden. Zodra deze noodmaatregelen versoepeld worden, zal men in de toekomst nog meer aandacht moeten gaan besteden aan persoonlijke hygiëne. De verwachting is dat we dus vaker onze handen zullen gaan wassen en of desinfecteren.

Gevolg hiervan is echter dat onze handen sneller zullen uitdrogen. Schilfertjes, kloven, schrale handen, het is niet altijd te voorkomen. Wat we wel kunnen doen is de handen goed verzorgen en erger voorkomen!

Tip 1: Smeren, smeren, smeren

Onze handen vragen om vocht! De beste manier om droge handen tegen te gaan is een vette crème te smeren. Het maakt in de regel niet uit wat voor crème je gebruikt, als de crème maar vettig is. De crèmes met parfum kun je laten staan, dat kan alleen maar extra irriteren. Bij Huidtherapie Brabant hebben we een hele fijne vette crème. De Epaderm, speciaal voor droge huidaandoeningen. Het kan heel goed worden ingezet voor droge handen! Mocht je deze willen bestellen, neem even contact met ons op.

Tip 2: Handmasker

Blijkt dit niet genoeg te zijn? Kies dan voor Masque Froid Hydratant 92 van Maria Galland. Dit hydraterend masker is bedoelt om het vochtgehalte van de huid te herstellen. Laat dit masker 10-15 minuten inwerken. Indien de handen erg droog zijn, zou je dit masker langer kunnen laten inwerken, eventueel in combinatie met kantoenen handschoenen. Met katoenen handschoenen zou je dit herstellende masker een hele nacht goed in kunnen laten werken.

Tip 3: Kies voor een milde reiniger

Kies voor een milde reiniger voor je handen. Een zeep met agressieve reinigers is absoluut niet nodig. Deze kunnen de huidbarrière van je huid eventueel aantasten en spoelen ook belangrijke beschermende huidvetten weg. De huid heeft een paar dagen nodig om hiervan te herstellen, maar die kans krijgt je huid niet. Een gezonde huidflora heb je nodig om schadelijke invloeden van buitenaf tegen te gaan. Als je je handen wilt beschermen tegen extra droogte zou je eventueel kunnen kiezen voor een reiniger op basis van een olie.

Tip 4: Dep je handen droog

Dep de handen na het wassen droog en probeer niet te boenen! Het helpt niet direct tegen droge handen, maar het kan wel verdere irritatie voorkomen. Handdoeken kunnen soms ruw aanvoelen en schuren op de handen. Vergeet je niet tijdig om de handdoeken in de was te doen? Daar gaan na een tijdje ook een hoop bacteriën in zitten!

Tip 5: Draag handschoenen

Gebruik bij het schoonmaken van je huis handschoenen. Het warme water en schoonmaakmiddelen kunnen een irriterende werking hebben op de huid van de handen. Daarnaast drogen je handen enorm uit van warm water. Ook tijdens het tuinieren is het verstandig om handschoenen te dragen. Maar ook bij koud weer hebben je handen bescherming nodig!

Foto credits Adobe Stock jayzynism