Aandacht voor borstkanker

In oktober is er internationaal extra aandacht voor borstkanker geweest. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Omgerekend zijn dit 41 borstkanker-diagnoses per dag! Naar schatting zal dit getal nog stijgen naar 55 in 2020. Gelukkig is 85% van de patiënten na 5 jaar nog in leven. Desalniettemin blijft borstkanker doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Maar ook bij mannen komt borstkanker voor.

De gevolgen van borstkanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Naast de schrik, angst en het verdriet zijn er grote lichamelijke veranderingen. Denk aan het ontbreken van een borst of tepel, de bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, littekenweefsel en vochtophopingen door een beschadigd lymfestelsel. Om de kwaliteit van leven te verbeteren na borstkanker kan de huidtherapeut een grote rol spelen. De huidtherapeut biedt een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen dat onder andere pijn en lichamelijk ongemak verminderen. Daarnaast heeft de huidtherapeut aandacht voor de psychologische en sociale aspecten, geeft ze advies en een luisterend oor.

Door de operatie(s) en bestralingen kan het lymfestelsel dermate beschadigd raken dat het niet meer goed functioneert. Er ontstaat ophoping van vocht, ook oedeem genoemd. Dit oedeem kan ontstaan in de borst, arm en hand aan de kant waar de tumor is behandeld. Het oedeem kan een zwaar en gespannen gevoel als gevolg hebben en bewegingsbeperkingen opleveren.Daarnaast kan het littekenweefsel klachten geven als pijn, een trekkend gevoel en jeuk.

Ook bij Huidtherapie Brabant krijgen we regelmatig te maken met deze klachten. De behandelingen die we kunnen toepassen om de klachten te reduceren zijn manuele lymfedrainage, het gebruik van lymfetaping, zwachtelen, littekentherapie en al dan niet het aanmeten van een steunkous.
Heeft u vragen over oedeem en/of de behandelmogelijkheden na borstkanker van Huidtherapie Brabant? Neem dan contact met ons.