Aanmeten van steunkousen

Voor het aanmeten van steunkousen oftewel therapeutische elastische kousen bent u bij Huidtherapie Brabant aan het juiste adres.  Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de indicatie en uw wensen. Wij helpen u graag verder!

Aanmeten van steunkousen
Als uw huisarts of specialist therapeutische elastische kousen heeft voorgeschreven, dan kunt u terecht bij Huidtherapie Brabant.  Met behulp van de verwijzing zal bij de eerste afspraak uw ziektebeeld in kaart worden gebracht en uw benen opgemeten worden. De huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant hebben veel ervaring in het aanmeten van steunkousen. Welke kous voor u het beste is , hangt af van het voorschrift van de arts en welke omvangsmaten uw benen of armen hebben. Met uw persoonlijke voorkeur zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden.  Vervolgens worden uw steunkousen besteld. Meestal worden de steunkousen binnen  1 à 2 weken op de praktijk geleverd.  Wij nemen dan contact met u op, zodat u de steunkousen op kunt komen halen.

Werking steunkousen
Elastische kousen geven de benen en armen steun van buitenaf. De druk die de kousen geven stimuleert de terugstroming van het bloed en lymfe zodanig dat de vochtophopingen in de benen of armen verminderen of niet meer terugkeren. Het is goed om in de kousen veel te bewegen, zoals wandelen of fietsen. De spieren masseren dan van binnenuit extra tegen de aderen en lymfevaten waardoor de afvoer nog beter wordt gestimuleerd.

Soorten steunkousen
Bij therapeutische elastische kousen wordt er onderscheid gemaakt tussen rondbrei kousen (zonder naad) en vlakbrei kousen (met naad). De kousen zijn, afhankelijk van de aandoening, verkrijgbaar in vier drukklassen (I, II, III en IV) en  in vele moderne kleuren.  Daarnaast zijn er ook verschillende typen kousen.  Bij het bestellen van therapeutische elastische kousen houden we altijd rekening met uw persoonlijke wensen. U bent dan immers meer gemotiveerd om de kousen te dragen.

Indicaties voor steunkousen
Therapeutisch elastische kousen (TEK) kunnen worden aangemeten wanneer u klachten heeft zoals onder andere spataderen, trombose, lymfoedeem, vochtophopingen en rusteloze benen. Daarnaast kunnen therapeutische elastische kousen aangemeten worden bij zwangere vrouwen of bij mensen met een staand beroep. En als u pijnlijke, vermoeide benen heeft, kunnen therapeutische elastische kousen ook een uitkomst bieden. Er zijn mensen die tijdens een lange auto- bus- of vliegreis last krijgen van dikke enkels en voeten. Ook dan is het raadzaam om kousen te dragen.

Als onderdeel van de oedeemtherapie worden vaak kousen aangemeten. Dit kan alleen nadat het vocht niet meer verder afneemt en als er sprake is van een stabiele situatie. De kous geeft een bepaalde druk op het aangedane gebied en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft en dat er niet opnieuw vocht optreedt.

Vergoeding
Bij een medische indicatie worden meestal 2 paar/stuks steunkousen vanuit de basisverzekering vergoed. Wij declareren de nota rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie over vergoedingen van uw steunkousen en/of aan- en uittrekhulpen adviseren wij contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Adviezen

 • Het is belangrijk dat u de kousen elke dag draagt. Indien u dat niet doet, loopt u het risico dat klachten weer toenemen en dat de omvang van de benen groter wordt in verband met vochttoename.
 • Als de kousen te strak zitten, kan dit resulteren in de vorming van drukplekken en wonden door afknelling. Daarom adviseren wij om extra voorzichtig te zijn bij diabetes. Hierbij is een matige druk beter dan te strak.
 • De tenen mogen niet blijvend blauw of wit worden na het aantrekken van de kousen.
 • Wanneer u het lastig vindt om de kousen aan te krijgen, gebruik dan een hulpstuk. Deze zijn te verkrijgen bij Huidtherapie Brabant.
 • Scherpe nagels, sieraden en ruwe hielen kunnen uw kousen beschadigen. De werking en de kwaliteit van de kousen kan daardoor worden aangetast.
 • Trek de kous niet in een grote beweging aan, maar zorg ervoor dat de kous eerst over de hiel is en trek de kous dan stukje voor stukje omhoog. Op deze manier is de kans dat de kous kapot gaat kleiner.
 • Gebruik ’s ochtends voordat u de kous aantrekt geen bodylotion of vette crèmes. Dit tast de elastische vezels van de kous aan. Indien u erg droge benen heeft, smeer deze dan  ’s avonds in nadat u de kousen niet meer draagt.
 • Wanneer u de kousen wilt wassen, moet dit worden gedaan door middel van een handwas, wolwas of fijne was op maximaal 40 °. Gebruik tijdens het wassen van de kousen alleen vloeibaar wasmiddel. Waspoeder en wasverzachter kunnen de kousen aantasten, waardoor u sneller nieuwe kousen nodig heeft.
 • Het drogen van de kous mag niet in de wasdroger of op de verwarming. Daarnaast mogen de kousen ook niet opgehangen worden aan een rekje met wasknijpers. Wasknijpers kunnen de elastische vezels van een steunkous beschadigen, waardoor de druk van de kous niet meer is zoals gewenst.
 • Het drogen van de kous mag wel door ze voorzichtig uit te knijpen en ze uit te leggen op een vlakke  plek zoals een matras of tafel. Let op: Hiermee wordt geen warme verwarming of in de zon mee bedoeld.

Wanneer het dragen van steunkousen staken?

 • Indien er sprake is van een wond op het been of de voet. In dit geval zal er over worden gegaan op wondverzorging in combinatie met zwachtelen.
 • Wanneer er sprake is van vochttoename, waardoor de kous niet meer past.
 • Indien er sprake is van een allergie op het materiaal van de kousen.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.