Bescherm uw huid tijdens de wintersport!

Het wintersportseizoen is in volle gang en de krokusvakantie staat voor de deur. Helaas zijn de sneeuwcondities in de wintersportlanden Oostenrijk en Frankrijk niet al te best. Het is voor de wintersporter namelijk veel te zacht en te warm. Uiteraard dromen we allemaal van de combinatie van verse sneeuw met mooie blauwe luchten. Heerlijk in het zonnetje op het terras uit de wind bijkomen en genieten. Wellicht staat u er niet bij stil als u geniet van de zon tijdens uw wintersportvakantie, maar tijdens de wintersport is het heel belangrijk om uw huid goed te verzorgen. De huid wordt veel blootgesteld aan zon en kou, welke schade en irritatie aan de huid kunnen geven. Wij adviseren daarom uw huid te beschermen met de juiste huidverzorging.

Bescherming tegen de zon

In de bergen is de intensiteit van de UV-stralen ongeveer 50% sterker dan op zeeniveau. Daarnaast weerkaatst de sneeuw ongeveer 85% van UV-stralen, waardoor de huid op wintersport het zwaar te verduren heeft. Het betekent dat u tijdens uw wintersportvakantie moet smeren, smeren en nog een smeren. Let op dat u niet zomaar een zonnecrème uitkiest. Een zonnecrème met een factor 30 of hoger is echt heel belangrijk! Zeker om zichtbare huidschade(verbranden) te voorkomen. Vergeet niet dat in de huid ook onzichtbare huidschade plaats vindt als de huid niet goed beschermt wordt. Smeer daarom uw huid meerdere malen per dag in met een zonnecrème en wees vooral niet te zuinig met het gebruik van de zonnecrème. Denk daarbij ook aan uw lippen, neus en oren: de uitstekende delen van uw gezicht. Ook de tere huid onder de ogen verdient de aandacht. Draag daarom ook altijd een ski-bril of een goede zonnebril, zelfs als de zon niet schijnt. Houdt er rekening mee dat zonnecrème na zo’n 30 minuten effectief is, dus smeer uw huid in voordat u naar buiten gaat.

Bescherming van de huid

Wij adviseren u ook in de winter een vettere crème te gebruiken. Allereerst omdat vette crèmes een barrière tegen invloeden van buitenaf vormen, wat tijdens uw wintersport belangrijk is. Een vettere crème beschermt uw huid tegen kou en wind. In de winter is de luchtvochtigheid vaak lager dan in de zomer en binnen staat de verwarming weer lekker aan.  Alles bij elkaar droogt uw huid  ’s winters sneller uit dan zomers. Er kunnen rimpeltjes en lijntjes ontstaan. Ook daarom is het van belang om het vochtpeil van uw huid in balans te houden. Wij adviseren een crème te gebruiken die geschikt is voor uw huidtype en verzorg uw huid ook regelmatig met een hydraterend masker.

Bescherming van de lippen

Tijdens de wintersport, maar ook gedurende de hele winter kunnen de lippen gevoelig op de winterkou reageren. Kapotte en schrale lippen worden zichtbaar. Wanneer uw lippen droog aanvoelen, is het een teken dat ook de huid van uw gezicht extra verzorging nodig heeft. U kunt losse schilfertjes en velletjes op uw lippen eventueel eerst met een natte tandenborstel weg masseren en daarna een goede verzorging op uw lippen aanbrengen. Wij adviseren daarom een voedende lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor meerdere malen per dag te gebruiken, die uw lippen beschermt tegen kou en UV-straling tijdens de wintersport en koudere winterperiode.

Bescherming van de handen

Uw handen hebben het bij koude ook zwaar te verduren. Wij adviseren u daarom zoveel mogelijk uw handschoenen te dragen wanneer u buiten bent. Daarnaast is het ook belangrijk om uw handen in te smeren met een handverzorging. Indien u last heeft van extreem droge handen dan is het aan te raden om uw handen voor het slapen gaan dik in te smeren met een vette crème en dunne katoenen handschoentjes aan te trekken. Dit laat u dan de hele nacht intrekken.

Als laatste maar zeker niet overbodig, drink voldoende water! Dit helpt uitdroging van de huid te voorkomen.