In onze praktijk krijgen we ontzettend veel vragen over acne, jeugdpuistjes, mee-eters en het behandelen van deze vervelende huidaandoening. Veelal zijn dit jongeren in de pubertijd. Niet zo vreemd want gemiddeld 90% van de jongeren krijgt hier in zijn of haar pubertijd mee te maken. Er zijn veel fabels of onjuistheden over het ontstaan van acne. Zo krijg je geen acne als je vitaminetekort hebt, veel chocola, friet of varkensvlees eet. Je krijgt ook geen puistjes als je rookt of veel zweet. Ook is het hebben van acne niet besmettelijk.
Acne komt vaak voor in het gezicht, in de nek, op de borst, op de rug en op de bovenarmen. Dit zijn plaatsen op het lichaam waar zich de meeste talgklieren bevinden. Deze talgklieren liggen dicht bij de haarzakjes, zijn kronkelig en raken eenvoudig verstopt. Puistjes krijg je onder andere door een proces dat te maken heeft met talg, dode huidcellen en poriën. Bij een verstopte talgklier kan een mee-eter ontstaan. Mee-eters herken je aan een zwart puntje of wit puntje. Deze mee-eters kunnen vervolgens veranderen in een rood puistje met een gelige / witte kop. Uiteindelijk kan acne ernstige onderhuidse ontstekingen en littekens veroorzaken.
Op onze site geven wij een aantal adviezen. Van groot belang is dat je zelf niet gaat krabben of voor de spiegel je puistjes gaat uitknijpen. We weten dat dit verleidelijk is en dat sommige er echt niet vanaf kunnen blijven. Probeer dit echt te voorkomen. Het kan namelijk weer een extra ontsteking veroorzaken en vervolgens tot littekens leiden.
Op het moment dat je bij ons in de praktijk in Dongen of Prinsenbeek komt dan zullen wij je huid analyseren en samen met jou een behandelplan opstellen. Een acnebehandeling bij Huidtherapie Brabant duurt gemiddeld een half uur. De huid is na de behandeling meestal lichtrood van kleur, dit trekt binnen uur weer bij. In het begin zullen we, afhankelijk van je huidbeeld, kiezen voor een intensievere behandeling. Denk hierbij aan een frequentie van 1x per 2 weken. Naarmate de ontstekingen rustiger/minder worden, zullen wij de frequentie en intensiviteit verminderen. De behandelingen zijn in veel gevallen pijnlijk maar wel effectief. Lees op onze site ook wat je zelf thuis kan doen om daadwerkelijk een goed resultaat te krijgen.
Goed te weten dat huidtherapie als discipline direct toegankelijk is. Het is dus niet noodzakelijk om een verwijzing van je huisarts te hebben. Het behandelen van acne wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket van je zorgverzekering. Informeer even bij je zorgverzekeraar hoeveel behandelingen je vergoed krijgt.