Camouflagetherapie

Camouflagetherapie is een methode om d.m.v. een camouflagecrème (soort make-up) opvallende huidafwijkingen af te dekken. Bij deze therapie wordt er samen met u een camouflagekleur uitgezocht om de storende kleurverschillen van de huid tijdelijk te verbergen. Een camouflagecrème is een crème met een grote hoeveelheid pigment erin, waardoor het een groot dekkend vermogen heeft. Deze crème kan tevens water- en veegvast gemaakt worden en zijn dagelijks toepasbaar. Zo kunt u zelf de camouflagecrème aanbrengen op momenten wanneer u dat wilt, bijvoorbeeld voordat u naar uw werk of naar een feestje gaat . Wij leggen u in de praktijk graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Indicaties voor camouflagetherapie
Camouflagetherapie wordt bij verschillende huidaandoeningen ingezet. Het gaat dan meestal om huidaandoeningen waarbij sprake is van storende kleurverschillen. Wijnvlekken, vitiligo, rosacea, melasma (zwangerschapsmasker), donkere kringen onder de ogen, pigmentvlekken (donker of licht) littekens, brandwonden en tatoeages zijn daar voorbeelden van. Maar ook minder ernstige huidgebreken waarbij sprake is van witte, rode, bruine of blauwe verkleuring van de huid zijn goed te camoufleren met camouflagecrème.  Daarnaast is camouflagetherapie geschikt voor alle huidtypes en voor kinderen, vrouwen en mannen.

Behandeling
Bij de camouflagetherapie ligt het accent op het zoeken naar een juiste crèmekleur zodat een onopvallende camouflage aangebracht kan worden. De kleur wordt bepaald aan de hand van de omliggende huid. Hierna staat het aanleren van het aanbrengen van de camouflage centraal, zodat u de camouflage dagelijks of wanneer nodig zelf kan aanbrengen. Dit duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Nadeel van tijdelijke camouflage is dat de crème elke ochtend moet worden aangebracht en iedere avond weer moet worden verwijderd. Hoewel dit veel werk lijkt, zijn de meeste mensen naar verloop van tijd zo geroutineerd dat het niet meer tijd kost dan tanden poetsen en haren kammen. Huidtherapie Brabant leert u de crème op de juiste wijze aan te brengen, waardoor de camouflage beter hecht en goed blijft zitten.

De camouflage is waterproof en veegvast maar kan ook extra gefixeerd worden door een fixeerpoeder of spray te gebruiken, dit is vooral geschikt voor camouflage van lichaamsdelen. Extreme wrijving, warmte en of transpiratie kan de hechting van de opgebrachte camouflage  verminderen.

Na afloop van de behandeling worden de camouflageproducten besteld en wanneer deze op de praktijk geleverd worden, ontvangt u van ons een bericht.

Adviezen bij camouflagetherapie
Na de behandeling krijgt u van ons adviezen op papier mee voor thuis, zodat u de informatie altijd bij de hand heeft. De tips en informatie die wij u hebben gegeven tijdens de behandeling kunt u hierop terug vinden. 

  1. Bij een droge huid: eventueel een niet vette dagcrème aanbrengen en even laten intrekken.
  2. De camouflagecrème dun en gelijkmatig aanbrengen met een draai-drukbeweging van de vingertoppen. Het te corrigeren huidgedeelte tot 2 cm over de rand bedekken, bij de randen de camouflage uit laten lopen en met latex spons vervagen.
  3. Na het aanbrengen van de camouflagecrème de camouflage afpoederen door rijkelijk fixeerpoeder aan te brengen met een poederkwast . Het geheel 5 à 10 minuten laten intrekken. De camouflage is na 5 à 10 minuten gefixeerd. Het overtollige poeder kunt u met een poederborstel voorzichtig verwijderen.
  4. Na het verwijderen van de overtollige poeder het geheel vochtig maken d.m.v. een vochtige doek. De chemische reactie die ontstaat tussen de camouflagecrème en de fixeerpoeder wordt versterkt door het gebruik van water. Bijkomend voordeel is dat het matterende effect van de poeder wordt verminderd. De camouflage is nu veegvast en waterproof.
  5. Eventueel nog extra fixeren met fixeerspray op romp of ledematen, niet in het gezicht. Door het gebruik van fixeerspray ná de fixeerpoeder beschermt u de camouflage extra tegen vegen, wrijven en schuren van kleding, vooral op plaatsen als de hals en de handen.
  6. Het verwijderen van de camouflagecrème kunt u het beste doen met tissues en een speciale reiniging, die bij de camouflageproducten hoort.

Vergoeding
Camouflagetherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Sommige verzekeringen vergoeden ook de bijbehorende camouflageproducten. Een voorwaarde is vaak wel dat u een verwijzing nodig heeft. Informeer bij u zorgverzekeraar welke rechten u op vergoedingen heeft.