Er zijn veel verschillende soorten chemische peelings op de markt. De naam kan voor sommige mensen een beetje eng of spannend klinken. Echter is het niks om je zorgen over te maken! Wat zijn chemische peelings, wat doen ze en wanneer zetten we ze in? In deze blog vertellen we je graag de belangrijkste ins en outs over chemische peelings!
Een chemische peeling is een vloeistof op basis van één of meerdere fruitzuren. Hier zijn vaak nog andere ingrediënten aan toegevoegd, zoals plantenstamcellen en kruidenextracten. De zuren zorgen voor exfoliatie van de dode huidcellen en verbeteren de celvernieuwing. Er zijn verschillende soorten fruitzuren, zoals glycolzuur, salicylzuur, melkzuur en amandelzuur. Elk zuur heeft een specifieke werking op bepaalde huidaandoeningen. Zo heeft salicylzuur de eigenschap dat het talg kan oplossen, waardoor het zeer geschikt is om in te zetten bij acneklachten. Afhankelijk van het soort zuur kun je dus verschillende huidindicaties aanpakken. Denk hierbij aan acne, pigment, fijne lijntjes en rimpeltjes, een doffe huid en grove poriën. De huidtherapeut bepaald, afhankelijk van jouw huidwensen, de best passende peeling.
Allereerst wordt je huid gereinigd en worden eventuele onzuiverheden verwijderd. Daarna wordt de huid voorbehandeld met een primer, dit is om de huid te ontvetten en ontsmetten en zodat de peeling gelijkmatig in kan werken. Hierna wordt de peeling zelf aangebracht met een gaasje. Afhankelijk van welke peeling je krijgt kan de huid (behoorlijk) gaan branden, gloeien en/of prikken. Dit gevoel is het ergst in de eerste 1-2 minuten. Tijdens het inwerken van de peeling zal de huidtherapeut wapperen met een waaier of een kleine ventilator gebruiken om de huid te verkoelen. Na enkele minuten, weer afhankelijk van het soort peeling, wordt deze geneutraliseerd met koude kompressen. Sommige peelings neutraliseren zichzelf. Na elke peeling wordt een pH solution aangebracht, welke helpt de huid naar de juiste zuurgraad terug te brengen. De solution bevat gelijk ook al helende ingrediënten voor een sneller herstel. Hierna worden nog enkele nazorgproducten aangebracht, waaronder uiteraard een zonbescherming.
Na de behandeling kan je huid er nog wat rood uitzien en warm en strak aanvoelen. Dit trekt meestal dezelfde dag of de dag na de behandeling weg. Enkele dagen na de behandeling kun je gaan schilferen, dit kan tot ongeveer een week aanhouden. Ook kan de huid tijdelijk wat droger aanvoelen. Hierna ziet de huid er verfrist uit, met een mooie glow. Het is belangrijk om de weken na de behandeling gebruik te maken van een zonbescherming met minimaal een SPF30. Tot 48 uur na de behandeling wordt afgeraden om (intensief) te sporten, te zwemmen, naar de sauna te gaan of een heet bad te nemen.
Voor het beste eindresultaat adviseren we om de peelings in kuurverband te ondergaan. Gemiddeld behandelen we zo’n 3-6 keer, met steeds 2-3 weken ertussen. Ideaal om nu in het najaar mee te starten! In de zomerperiode kunnen we ook peelingbehandelingen uitvoeren, alleen passen we bepaalde peelings dan niet toe in verband met de hogere UV-straling. Je huid wordt namelijk wel (tijdelijk) gevoeliger voor zonlicht.
Je kunt een peeling ook als eenmalige behandeling ondergaan, als een booster voor de huid. Wel goed om te weten dat we dan alleen een oppervlakkige peeling kunnen uitvoeren in verband met de gevoeligheid van de huid. De intensiteit van de peelings dient namelijk te worden opgebouwd, anders kan de huid té sterk reageren.
Chemische peelings klinken dus wat spannend, maar zoals je hebt kunnen lezen valt dit reuze mee! Ben jij benieuwd of een chemische peeling iets voor jouw huid zou kunnen betekenen? Of heb je nog aanvullende vragen? Neem dan contact op voor meer informatie of om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen bij
Deken Batenburgstraat 2
5104 CR Dongen
Groenstraat 31
4841 BA Prinsenbeek
Prinsenhoeven 32
5017 GC Tilburg