“goh, heb jij het nu zo warm?”
“nou, jij hebt flink wat wijntjes op of niet!?”
“heb je hard gesport?’’
Bovenstaand een kleine greep uit de opmerkingen die mensen met blijvende rode wangen of neus naar hun hoofd geslingerd krijgen. Klanten geven dit als eerste aan als zij op intake gesprek komen met de vraag of wij huidtherapeuten iets met hun rode kleur in het gezicht kunnen doen. Klanten hebben ooit iets gehoord van couperose of rosacea maar weten eigenlijk nooit het verschil. Laten we bij het begin beginnen.
Couperose
Niet ieder huidtype is hetzelfde. Vaak zien we bij de huidtypes 1 en 2 volgens de Fitzpatrickschaal dat de huid wat gevoeliger is voor roodheden. Dit kan al zijn bij zachte aanrakingen, inspanning of stressvolle situaties. Gelukkig verdwijnen die roodheden weer snel. Maar het kan onzekerheid met zich meebrengen doordat er vaak opmerkingen over worden gegeven.
Meestal tussen het 30e en 35e levensjaar kunnen er wat adertjes blijvend zichtbaar zijn op de huid. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en 1 op de 10 mensen heeft er in meer of mindere mate last van. Meestal bevind zich dit op de wangen en kin. Naarmate de jaren vorderen breidt het zich uit naar de neus en het voorhoofd en wordt het echt als storend gezien. Deze storende rode, blauwe/paarse adertjes noemen we teleangiëctastieën.
Maar waardoor blijven die adertjes dan zichtbaar? Dit komt doordat door de jaren heen de haarvaatjes in de huid onderhevig zijn aan wisselende temperaturen en de adertjes vaak inkrimpen en uitzetten. Bij hele koude temperaturen werkt ons lichaam zo dat de kleinste haarvaatjes zich sluiten zodat er meer bloed is voor de vitale organen als hart, longen en nieren. Bij warm weer, sauna gangen, slechte zonbescherming, gebruik van alcohol, intensieve krachttraining en gekruid eten zetten onze vaatjes uit. Daarnaast is er ook een hoge erfelijkheid die een rol speelt. Die erfelijkheid zit hem in de aanmaak van histamine, adrenaline, hoge bloeddruk en vaatafwijkingen. Ook het gebruik van bepaalde medicatie zoals corticosteroidenzalf kan roodheden uitlokken.
Couperose kan serieuze klachten geven van een prikkelend, tintelend gevoel tot aan jeuk. Toch is er geen sprake van een huidaandoening en wordt dit dus ook niet als medisch gezien door de zorgverzekeraar.
Wat kan de huidtherapeut voor u doen?
Wanneer er sprake is van duidelijke zichtbare adertjes wordt aangeraden dit te behandelen met de couperose vaatlaser. Huidtherapie Brabant werkt met de Yellowstar-pro. Het laser licht wordt opgenomen door de rode kleur van de vaatjes en wordt omgezet in hitte waardoor de eiwitstructuren in het bloed en de vaatwanden stollen. Het vaatje klapt hierdoor dicht en bloed stroomt niet meer. Het lichaam ruimt de restanten zelf binnen 6 weken op. Behalve lichte zwelling en roodheid door de warmte ontwikkeling heeft het nauwelijks neveneffecten waardoor dit een zeer veilige en snelle behandeling is van de storende vaatjes.
Ook kan de huidtherapeut u adviseren in een goede verzorging van de huid. Er zijn crèmes die de huid kalmeren en de vaatwanden ondersteunen. Verdere adviezen bij een couperose gevoelige huid kunnen zijn: scrub niet met een korrel maar met een scrub op basis van enzymen, gebruik geen aggressieve reinigers, en gebruik een hoge spf 50 in voorjaar en zomer. Ook kan camouflagetherapie in de vorm van een passende camouflage make-up de onzekerheid wegnemen door een mooie egale teint te creëren.
Rosacea
Wanneer spreekt men nu van Rosacea. Wanneer de haarvaatjes echt blijvend op de huid zichtbaar zijn en snel verder verspreiden en de huid ook verandert betreft de talgproductie en er ontstekingen ontstaan spreekt men van Rosacea. Bij een verhoogde talgproductie zie je dat de huid veel vocht verliest en zijn natuurlijke bescherming tegen invloeden van buitenaf verliest.
Rosacea reageert heel erg op prikkels en medicatie. Denk hierbij aan het gebruik van bloedverdunners bij hart- en vaatziekten of het gebruik van corticosteroiden. De roodheid neemt tijdelijk af maar vaak na het stoppen van corticosteroiden creme vlamt het weer op en kan het zo zijn dat de rosacea alleen meer verergerd. De huid is heel erg gevoelig omdat het constant ontstoken is. Het reageert extreem gevoelig op uv-licht en agressieve cosmetica producten. Bijkomende klachten kunnen zijn: milde tot ernstige oogafwijkingen, droge en of tranende ogen, migraine en eczeem.
Een echte eenduidige oorzaak is nog steeds niet gevonden. Mogelijke veroorzakers van rosacea zijn de chronische vaatverwijding (couperose) dat leidt tot onstekingsreacties in de huid, darmproblematiek en een huidmicrobioom de demodex mijt en de staphylococcus aureus die bij een verstoorde afweer van de huid zijn kans grijpt. Antibiotica wordt dan voorgeschreven door de dermatoloog of huisarts. Omdat depressies en darmklachten rosacea kunnen verergeren is een goede leefstijl en goede voeding belangrijk. Het kan het probleem niet oplossen maar wel verlichten.
Wat kan de huidtherapeut voor u doen?
Het is noodzakelijk eerst de huid te kalmeren en er voor te zorgen dat zichtbare pustels verwijderd worden. U zal geadviseerd worden in kalmerende reinigingsproducten en ondersteunende cremes. Bij een ernstige rosacea zal uw huidtherapeut u verwijzen naar de huisarts of dermatoloog voor eventuele inzet van antibiotica. Zodra de huid pustel vrij is kan er gewerkt worden aan de vaatverwijding middels de vaatlaser. Zo is het circkeltje rond en zullen veel klachten afnemen en de huid komt weer in balans. Rosacea komt en gaat. Het is belangrijk het samen met uw huidtherapeut stabiel te houden.
Bij Huidtherapie Brabant zien we u graag tegemoet voor een geheel vrijblijvend advies gesprek zodat we al uw vragen kunnen beantwoorden en een passend behandelingsplan kunnen opstellen. Stuur een mail of neem contact op via het contactformulier op de website.
Een gevoelige huid? Dat maakt voor de Huidtherapeut niet uit!
Foto credits Adobe: Alessandro Grandini