De beste keus voor je huid

Het aanbod aan huidverzorgers is ontzettend groot. Maar wat is verschil tussen een dermatoloog, huidtherapeut of schoonheidsspecialiste? En wanneer kies je voor welke discipline?

Dermatoloog

Is een medisch specialist (universitair opgeleid) en houdt zich voornamelijk bezig met het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van de huid, de nagels en het haar. Ook wel Huidarts genoemd. De dermatoloog voert behandelingen uit zoals spataderen verwijderen en het wegbranden/ snijden van verdachte plekjes. Ook het voorschrijven van medicatie en het nemen van een biopt wordt alleen door een dermatoloog gedaan.

Huid- en Oedeemtherapeut

Een huid- en Oedeemtherapeut is een paramedische specialist (HBO opgeleid) in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid.

Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Patiënten kunnen van jong tot oud terecht bij de huidtherapeut met huidproblemen (van oedeem, acne, overbeharing, littekens) – en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, intensieve peelingen, laserbehandelingen voor overbeharing, couperose, ouderdomsvlekken en fibromen). Tevens zijn Huidtherapeuten extra uitgebreid opgeleid om vroegtijdig huidkanker te ontdekken, daarom kan een preventief bezoek aan de Huidtherapeut problemen of verergering van klachten voorkomen.

Het doel van Huidtherapie is om de gevolgen van de huidaandoening te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Mogelijk klachten die door een huidprobleem kunnen ontstaan zijn jeuk, pijn, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps.

De behandeling van patiënten gebeurt vaak in samenwerking met een dermatoloog, plastisch chirurg, medisch specialist of huisarts, maar de Huidtherapeut is ook vrij toegankelijk om een afspraak te maken.

Schoonheidsspecialiste

Een schoonheidsspecialiste verzorgt en verfraait de gezonde huid. (MBO opgeleid). Er zijn veel behandelmogelijkheden, zoals gezicht- en lichaamsbehandelingen, massages, manicure en make-up.
Het voornaamste doel van de schoonheidsspecialiste is ontspanning tijdens de behandeling. Mensen komen vaak echt tot rust. De schoonheidsspecialiste zal ook advies geven over de verzorging van de huid.

Let heel goed op wie je aan jouw huid laat zitten

Zoek je iemand om je te verwennen dan kun je bij de schoonheidsspecialiste terecht, maar wil je meer, dan moet je kritisch zijn. De huid is kostbaar en daar laat je niet zomaar iedereen aan zitten.
Kies daarom altijd voor een gespecialiseerde praktijk. Er kan zoveel mis gaan als ondeskundigen met de huid werken.

Wat doet Huidtherapie Brabant

Bij Huidtherapie Brabant richten wij ons op de gezonde en de zieke/ beschadigde huid. Wij hebben een groot assortiment behandelingen (Huidtherapeutische behandelingen, Huidverbetering of ontspanning) en maken graag met u de keuze welke behandeling het beste bij u past. Vooraf aan de behandeling bekijken wij samen met de patiënt/ cliënt wat de reden van het bezoek aan onze praktijk is en wat wij kunnen betekenen.

Wij werken met drie Huidtherapeuten die als vooropleiding schoonheidsspecialiste hebben gedaan en 1 allround schoonheidsspecialiste. Alle therapeuten in onze praktijk zijn opgeleid om zowel mensen met een gezonde huid als mensen met een zieke huid te behandelen. Denk daarbij ook aan mensen die te maken hebben met de ziekte kanker. Wij kunnen onze behandelingen daar op aanpassen, zodat deze mensen tijdens dit ziekteproces even tot rust kunnen komen tijdens een verzorgende behandeling, maar ook wanneer er problemen optreden door bijvoorbeeld de operatie/ bestraling. Door onze breed opgeleide therapeuten op het gebied van oncologie (kanker) weten wij precies wat er wel of niet gedaan kan worden in de behandeling.