Effect van te veel alcohol op je huid!

In de maanden april en mei kunnen we vaak al genieten van de heerlijke lentezon. Dit betekent onder andere weer heerlijk in de tuin, op de fiets en op het terras. Een flesje rosé of een koud wit biertje mag dan vaak niet ontbreken. Maar zoals algemeen bekend is het drinken van teveel alcohol voor het lichaam niet goed. Zo nu en dan een drankje is uiteraard geen probleem. Het te veel nuttigen van alcohol heeft echter wel een negatief effect op de huid. Bedenk je dat als je meer dan 5 glazen alcohol per week drinkt dit al effect kan hebben op je huid? In onderstaand blog beschrijven we een aantal vervelende gevolgen van het efffect van teveel alcohol op je huid.

Droge huid

Alcohol droogt de huid uit. Het drinken van teveel alcohol is slecht voor de huid. Alcohol blokkeert als het ware de hormonen in het lichaam die ervoor moeten zorgen dat je huid niet te snel uitdroogt. Onze nieren gaan bij het drinken van alcohol ook meer vocht uitscheiden. Dit is te herkennen aan de toename van de toiletgang bij het drinken van veel alcohol.

Om een voorbeeld te geven: in veel aftershaves zit alcohol verwerkt. Om bovenstaande reden kun je beter aftershaves gebruiken zonder alcohol. Aftershaves met alcohol kunnen namelijk je huid uitdrogen. Naast rimpels gaat de huid er op den duur ook doffer en valer uit zien. Door het langdurig uitdrogen van de huid, kunnen de huidcellen minder goed hun werk doen, wat huidveroudering tot gevolg heeft.

Huidveroudering en rimpels

Bij het veelvuldig drinken van alcohol bestaat de kans dat je huid snel verouderd en zul je op de langere termijn meer last van diepere rimpels krijgen. Dit komt door de simpele reden dat je vrijwel continue uitgedroogd bent. Denk maar eens aan het fenomeen “nadorst” na een avond flink stappen en aan het feit dat lijntjes en rimpeltjes dan meer opvallen. Alcohol droogt niet alleen je lichaam en huid uit. Het veelvuldig drinken van alcohol zorgt er zoals gezegd ook voor dat de aanmaak van collagene vezels wordt vertraagd. Collageen in de huid zorgt ervoor dat de huid soepel en jong blijft. Maar wordt de aanmaak van collageen geremd, dan zullen er eerder rimpels ontstaan en zullen bestaande rimpels grover worden.

Van belang is dat je dus een een goede anti-rimpelcrème en hydraterend of anti-aging serum gebruikt. Met deze huidverzorgende producten je dit effect maar beperkt tegen gaan. De negatieve invloeden van binnen uit zijn immers veel groter.

Rode adertjes

Je ziet vaak aan de huid of aan de ogen wanneer iemand veel alcohol drinkt. Door het drinken van veel alcohol worden je bloedvaten verwijdt, waardoor vooral rondom de neus en de wangen gesprongen rode haarvaatjes kunnen ontstaan. Na verloop van tijd zijn deze rode haarvaatjes door het overmatig gebruik van alcohol permanent beschadigd en hebben daarmee een slechte doorbloeding tot gevolg. Dit heeft vervolgens weer een negatief gevolg op je totale vochtbalans.

Vochtwallen

Het nuttigen van alcohol verwijdt onze bloedvaten in het gehele lichaam. De vochthuishouding in het lichaam wordt anders verdeeld. Op plaatsen waar de huid bijvoorbeeld dun is, zal dit extra opvallen. De huid rondom je ogen in vrij dun. Het is dan ook niet zo raar dat wanneer mensen veel alcohol hebben gedronken veelal last hebben van dikke opgezwollen ogen.

Verstoorde nachtrust

Naast bovenstaande vervelende effecten van overmatig alcohol gebruik op de huid weten we ook dat je vroeg of laat last kan krijgen van een verstoorde nachtrust. Alhoewel mensen na het drinken van alcohol veelal direct in slaap vallen hebben meerdere studies uitgewezen dat de kwaliteit van de slaap duidelijk achteruit gaat. Vooral vrouwen die alcohol hebben gedronken krijgen last van een verstoorde nachtrust, zo worden ze ‘s nachts meerdere keren wakker en hebben ze daarna meer moeite om opnieuw in slaap te vallen. Dat dit voornamelijk bij vrouwen voorkomt heeft volgens de onderzoekers te maken met een verschil in alcoholmetabolisme bij mannen en vrouwen. Mannen hebben nu eenmaal een andere lichaamsbouw en schijnen alcohol sneller af te breken. Deze verstoorde nachtrust is uiteraard niet bevorderlijk voor de huid.

Geniet maar drink met mate!