Fabels en feiten over huidverzorging

In onze praktijk voor huid en oedeem therapie krijgen we dagelijks veel vragen over de huid. Er zijn nogal wat fabels over de huid en de verzorging van ons grootste orgaan. In onderstaand blogpost hebben we een aantal fabels en feiten over huidverzorging op een rij gezet.

De huidverzorging moet afgestemd worden op de leeftijd
Fabel! De juiste huidverzorging voor u wordt afgestemd op de conditie van de huid. Sommige mensen hebben rond hun dertigste al een vochtarme huid en dus een volle en hydraterende crème nodig. Anderen kunnen juist een huid hebben die heel vet is en zij moeten beslist geen rijke crème gebruiken. Welke crème het meest geschikt is, wordt dus bepaald door de conditie van de huid.

Van lachen krijg je kraaienpootjes
Feit! Wie veel fronst, lacht of met de ogen knijpt houdt daar op den duur fijne lijntjes aan over, doordat de kleine spiertjes in ons gezicht aan de huid trekken. Maar dat is absoluut geen reden om niet te lachen! Want lachen is goed voor lichaam en geest. Die kraaienpootjes nemen we dan maar voor lief.

Er is geen verschil tussen dag- en nachtcrème
Fabel! Er is wel degelijk een verschil tussen een dag- en nachtcrème. Een dagcrème beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-licht. Een nachtcrème voedt en ondersteunt het herstelproces van de huid.

Die chemische bestanddelen in crèmes zijn ongezond
Fabel! Zowel stoffen uit de natuur als stoffen uit het laboratorium kunnen veilig of onveilig zijn. Soms zijn natuurlijke stoffen juist giftig en is het nagemaakte chemische stofje juist niet meer giftig. Moderne cosmetische producten worden goed getest voordat ze op de markt komen en zijn volkomen veilig.

Wat je eet is van invloed op de conditie van de huid
Feit! De vitaminen, mineralen en andere micronutriënten uit onze voeding dragen bij aan een gezond lichaam en een gezonde huid. We kunnen onze huid ook van buitenaf ‘voeden’ met producten die vitaminen en andere waardevolle werkstoffen bevatten.

Cosmetica is een overbodige luxe
Fabel! We gebruiken cosmetica voor onze persoonlijke hygiëne. Denk maar eens aan tandpasta, shampoo en deodorant. Maar vooral het gebruik van zonneproducten om zonnebrand en huidveroudering te voorkomen zijn noodzakelijk! Uiteraard zijn er ook ‘overbodige’ cosmetica, zoals make-up. Máár met make-up kun je wel je je zelfvertrouwen een boost geven door je sterke punten te benadrukken en zwakkere punten te camoufleren.

Het is belangrijk om de huid zowel van binnenuit als van buitenaf te hydrateren
Feit! Verzorg de huid met een hydraterende crème en drink voldoende om de huid zo vochtrijk mogelijk te houden. Zo blijft de huid langer gezond en mooi. Wanneer je te weinig hydrateert, zie je vochtlijntjes eerder.

Bestaande rimpels verdwijnen niet, maar kunnen wel vervagen met een anti-rimpelcrème
Feit! Men denkt vaak dat rimpels door een anti-rimpelcrème verdwijnen. Helaas gaat een rimpel die er al is, niet meer weg. Wel kun je de rimpel met een goede anti-rimpelcrème minder diep maken of vervagen. Daarom is het belangrijk om tijdig met een goede huidverzorging te beginnen. Dat kan het proces van rimpelvorming zeker vertragen.

Een zomers kleurtje spoelt weg onder de douche of na het scrubben.
Fabel! Het bruiningsproces start in de pigmentcellen diep in je huid. De pigmentcellen maken de bruine kleur aan. De bruine kleur werkt als een soort parasolletje voor onze DNA-cellen. Pas als je niet meer in de zon komt, stopt de pigmentproductie. Het pigment verdwijnt vervolgens langzaam uit de huid, die dan steeds witter wordt.

De vrouwenhuid is gevoeliger voor pigmentvlekken dan de mannenhuid
Helaas: Feit! Door veranderingen in de hormoonhuishouding, wat bij vrouwen vaker het geval is, kunnen er eerder storingen ontstaan in de pigmentvorming. Zeker bij blootstelling aan de zon. Goed beschermen met factor 30 of hoger dus!

Bij Huidtherapie Brabant kunt u terecht voor persoonlijk huidverzorgingsadvies
Feit! Onze drie huidtherapeuten en de schoonheidsspecialiste nemen graag de tijd om uw huid te bekijken en u te adviseren. Samen gaat u op zoek naar het juiste product dat aansluit op uw huidconditie en wensen. Neem vrijblijvend contact men ons op.