Hoe hielkloven ontstaan en wat er aan te doen is?

Hielkloven, in de zomer worden we er zichtbaar mee geconfronteerd in onze slippers, het zien van droge hielen aan de voeten. Eelt onder de voeten en op de hielen is een natuurlijk verschijnsel. Het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Maar op het moment dat eelt zichtbaar te dik wordt op de voeten en er een ruwe huidlaag ontstaat bij de hielen, wordt het al snel voor veel mensen een cosmetisch storend probleem. Erger is nog wanneer de kloven te diep worden en er echt pijn kan ontstaan met lopen. De kloven kunnen gaan bloeden of de huid kan zelfs ontstoken raken. Voorkom deze klachten!

pedicure bij huidtherapie brabant

Beperk het ontstaan van Hielkloven plan een afspraak bij Huidtherapie Brabant

Het ontstaan van hielkloven

Vaak ontstaan hielkloven door overmatig eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten. De hielen kunnen er verkleurd uitzien met witte kloofjes en verticale barstjes en is sommige gevallen staat de huid een beetje open.

Maar naast de droge huid spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep, een verminderde doorbloeding in de benen en voeten, het dragen van open schoenen en slippers, hormonale veranderingen, medicijn gebruik, overmatig transpireren, diabetisch, ouderdom, het lopen op blote voeten op harde en droge oppervlakken, een afwijkende voetstand, het negeren van een droge huid en overmatig eelt en een verminderd vetpolster onder hiel, eventueel in combinatie met overgewicht.

Omdat door druk en wrijving eelt ontstaat is het dragen van goed schoeisel daarom erg belangrijk. Zeker in de zomermaanden krijgen de voeten te weinig steun door het dragen van open schoenen en slippers. Door af te wisselen met stevigere zomerschoenen worden veel problemen al voorkomen.

Wat kun je zelf doen

Het is belangrijk om zelf regelmatig uw voeten te controleren en alert te zijn op een droge huid en veel eeltvorming rondom de hielen. Overtollig eelt is in de beginfase te behandelen met een voetvijl of een puimsteentje. Pas op met teveel vijlen, dit kan het openbarsten van kloven bevorderen. Smeer de hielen twee maal daags in met een speciale voetcreme. Bij Huidtherapie Brabant adviseren wij de Carbamide Forte creme 18% Ureum en fruitzuren. Deze voetcreme tegen eelt reduceert eelt doeltreffend en vermindert wrijving aan de drukplekken. De huid wordt glad, zacht en soepel en beschermt de huid van de hielen tegen uitdroging. De creme dringt snel in zonder een onaangename, vettige laagje op de huid achter te laten.

Verzorging en behandeling door een pedicure

Wanneer je regelmatig een bezoek brengt aan de pedicure bij Huidtherapie Brabant zal het ontstaan van hielkloven beperkt blijven. Wij zullen uw voeten nauwkeurig behandelen en op tijd ingrijpen wanneer er kloven ontstaan, maar ondanks een goede behandeling door een pedicure of uzelf kunnen hielkloven steeds terug blijven komen. In dit geval adviseren wij om een afspraak te maken bij een podotherapeut. Deze kan de oorzaak onderzoeken en aanpakken.

Wil je meer informatie over de pedicure behandeling? Kijk dan op onze website onder het kopje pedicure.