Gerstekorrel

Een gerstekorrel (milia in het latijns) is een klein wit ingekapseld talgbultje wat meestal voorkomt rond de ogen. Gerstekorrels verdwijnen niet vanzelf, want ze liggen onder de opperhuid. U kunt last hebben enkele gerstekorrels variërend tot meerdere gerstekorrels bij elkaar. Baby’s kunnen er ook last van hebben en deze verdwijnen vanzelf binnen enkele weken.

Wilt u vrijblijvend huidadvies?

neem contact met ons op

Oorzaak

Hoe een gerstekorrel precies ontstaat is niet duidelijk. Waarschijnlijk ontstaat een gerstekorrel door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. De verstopte huidschilfers aan de binnenkant van de afvoergang geven het beeld wat een wit bolletje. Daarnaast speelt een vochtarme huid waarschijnlijk ook een rol.

Behandeling van gerstekorrels

Het is zeker niet aan te raden om zelf gerstekorrels te verwijderen, aangezien de kans op littekenvorming en pigmentvlekjes aanwezig is. De huid rondom de gerstekorrel is zo stug, waardoor het bijna onmogelijk is om zelf de gerstekorrels te verwijderen.

Bij Huidtherapie Brabant weten we precies hoe we een gerstekorrel moeten verwijderen. De huidtherapeut behandelt een gerstekorrel door met een klein steriel naaldje het bolletje recht in te prikken en voorzichtig het bolletje uit de huid te drukken. Wanneer de gerstekorrels zich in het gebied rondom de ogen bevinden, is het verwijderen van de gerstekorrel niet altijd een prettig gevoel. Na de behandeling zal er een minuscuul klein korstje ontstaan, dat er binnen enkele dagen af valt. Daarna ziet de huid er weer egaal uit.

Deze behandeling valt bij Huidtherapie Brabant onder acnetherapie. Lees meer over deze behandeling bij acnetherapie. Mocht u toch nog vragen hierover hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wilt u vrijblijvend huidadvies?
neem contact met ons op