Hidradenitis Supperativa

Hidradenitis supperativa betekent letterlijk ontstoken etterende zweetklieren. Dit is alleen niet juist. Het gaat niet om ontstekingen van de zweetklieren maar om chronische ontstekingen van de haarzakjes. De chronische ontstekingen vinden plaats op andere plekken dan gewone acne, vandaar de naam acne ectopica of acne inversa. Hidradenitis is zichtbaar in de lichaamsplooien, waar zweetklieren en haarzakjes zich bevinden, zoals de oksels, liezen, bilspleet, schaamlippen, nek en onder de borsten.

Kenmerken
Hidradenitis supperativa kan zeer invaliderend zijn door de pijn die het veroorzaakt en continue uitvloeien van talg, pus en vocht. Daarnaast kan men zich door de ontstekingen die in het lichaam plaats vinden ook niet lekker voelen. Er zijn verschillende stadia te onderscheiden. Meestal begint het met enkele, oppervlakkige ontstekingen/puistjes. Geleidelijk kunnen er diepere ontstekingen ontstaan, welke pijnlijk en groot kunnen zijn. We spreken dan vaak over cysten, abcessen en noduli. Vervolgens kan het gebied ook groter worden. De ontstekingen keren vaak terug, waardoor er geleidelijk littekenweefsel ontstaat. Dat littekenweefsel is vaak zichtbaar in de vorm van verhardingen en ‘gangetjes’ in het bindweefsel. Uiteindelijk kan het gehele gebied ontstoken zijn, waarbij de abcessen en fistelgangen onderling met elkaar verbonden zijn (laatste stadium).

Oorzaak hidradenitis supperativa
De ontstekingen ontstaan door het feit dat de opening van het haarzakje, dus daar waar de haar naar buiten komt verstopt raakt. Deze verstopping wordt veroorzaakt door een hoornprop of door een zwelling. In het haarzakje is steeds een proces gaande van huidcellen die zich vernieuwen en vervolgens weer afschilferen. Maar wanneer het haarzakje verstopt is, kan dit niet weg. De wand van het haarzakje en talgkliertje zal dan knappen waarbij talg, huidcellen en bacteriën onder de huid terecht komen en verder gaan ontsteken. Er zal een gangenstelsel (fistel) ontstaan naar buiten de huid. Diverse bacteriën zullen zich gaan vermeerderen en er zullen meer gangetjes ontstaan. Het lichaam krijgt dit moeilijk meer zelf opgeruimd.

Verder is het niet helemaal duidelijk waarom de één er wel last van heeft en de ander niet. Wel is bekend dat er een aantal negatieve factoren zijn, die een rol spelen bij hidradenitis supperativa, zoals roken, genetische aanleg, overgewicht, hormonale factoren, het gebruik van deodorant en het scheren van lichaamsbeharing.

Behandeling van hidradenitis supperativa
Meestal wordt via de huisarts of dermatoloog medicatie voorgeschreven, zoals antibiotica en corticosteroiden. Naast de verschillende leefregels als het stoppen met roken, het letten op uw gewicht en het letten op uw persoonlijke hygiëne kan de huidtherapeut bij hidradenitis supperativa ook iets voor u betekenen. Bij Huidtherapie Brabant kunnen we u adviseren in het gebruik van therapeutische producten. Vaak gebruikt men dit in combinatie met acnetherapie in de praktijk. Door middel van acnetherapie worden comedonen en ontstekingen verwijderd en kunnen glycolzuurpeelingen of lira-peelingen toegepast worden.

Laserontharing is ook een behandelmethode die wij hierbij kunnen inzetten, Doordat de haargroei minder wordt, heeft het ook een positieve uitwerking op de ontstekingen.

Lees meer over de huidtherapeutische behandelmogelijkheden voor hidradenitis supperativa bij:
• Acnetherapie
• Laserontharing