Irritaties na het scheren

Veel vrouwen en mannen hebben na het scheren last van een gevoelige, geïrriteerde huid. Deze irritatie kan bestaan uit: ingegroeide haren, jeuk en rode pijnlijke bultjes.

Kenmerken van irritatie na het scheren
Bij mannen zien we de irritatie van het scheren vooral in de baardstreek en bij vrouwen zien we het vooral bij de bikinilijn en de oksels. Soms laten de ontstekingen bruine pigmentvlekjes achter op de huid, die langzaam vervagen. De huid is vaak rood en gevoelig.Veel meisjes en vrouwen met scheerirritaties bij de liezen schamen zich om in de zomer een bikini te dragen.

Pseudofolliculitis Barbae
Pseudofolliculitis barbae wordt veroorzaakt door ingroeiende haren, vaak gekrulde haren of kroeshaar, die in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid ingroeien en een ontsteking veroorzaken. Het komt vooral voor bij Afro-Caribbean mannen, circa 60% heeft er last van tegen minder dan 5% van de blanke mannen. Behalve in de baardstreek kan het ook voorkomen in de nek.

Oorzaak van irritatie na het scheren
De oorzaak van de irritatie is afhankelijk van de soort ingegroeide haar. We onderscheiden twee varianten van ingegroeide haren:

1. Transfolliculair haar
Een transfolliculair haartje is een ingegroeide haar dat meestal ontstaat nadat een haartje wordt afgekapt of uitgetrokken. De nieuwe haar (of het deel dat achterblijft) moet vervolgens weer door het huidoppervlak zien te groeien, maar dat gaat mis.
In meeste gevallen verloopt de teruggroei van een haar goed, maar af en toe blijft een haar onder het huidoppervlak steken. Een dergelijke haar vindt de weg niet terug naar de porie-opening en blijft zodoende in zijn geheel onder de huid verscholen. De opgesloten haar veroorzaakt een onderhuidse ontstekingsreactie en/of infectie.

2. Extrafolliculair haar
Een extrafolliculair haartje is een haartje dat eerst naar buiten, tot boven het huidoppervlak, groeit. Vervolgens krult de haar met een bochtje terug de huid in. Omdat het haartje door je lichaam als indringer wordt gezien, zal het worden ingekapseld. Meestal gaat deze inkapseling gepaard met een ontstekingsreactie, met als gevolg pijn, jeuk en roodheid.

Behandeling irritatie na het scheren
Laserontharing
In de praktijk van Huidtherapie Brabant zien we vaak vrouwen die irritaties hebben na het scheren van de bikinilijn en de oksels. Bij mannen zien we deze irritaties na het scheren met name in de baardstreek. Laserontharing is een oplossing om van deze klachten af te komen. Vooral vrouwen kiezen ervoor, door middel van deze methode, een einde te maken aan deze irritaties. Het aantal ingegroeide haren vermindert en de huid voelt zachter aan.

Dit kunt u doen door de haren op de betreffende locatie definitief te laten verwijderen. Haargroei op het lichaam en donkere haargroei in het gelaat wordt definitief verwijderd door middel van lasertherapie. Grijze, blonde en rode beharing in het gelaat wordt verwijderd met behulp van elektrische epilatie.

Acnetherapie
Als er sprake is van veel puistjes en comedonen, dan is het vaak ook zinvol om acnetherapie toe te passen. De huidtherapeut zal met een reinigende behandeling, eventueel gecombineerd met een glycolzuurpeeling, de ingegroeide haren en ontstekingen op een juiste manier verwijderen.

Productadvies
Bij Huidtherapie Brabant adviseren we bij irritatie na het scheren ook regelmatig producten, zodat u thuis uw steentje kan bijdragen ter voorkoming van irritaties van de huid. We gebruiken hiervoor producten van Louis Widmer. Welke producten u het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van het huidbeeld. Bij het intakegesprek geven we u een productadvies op maat.

Tips voor tijdens het scheren
Een geïrriteerde huid na het scheren wordt vooral veroorzaakt door te vaak scheren. Daarnaast is het gebruik van een goed scherp mesje aan te raden. Botte scheermesjes kunnen sneller een geïrriteerde huid veroorzaken. Een ander veel voorkomend item is dat er soms 2 of 3 keer over hetzelfde stukje huid geschoren, beperk het scheren tot 1 keer over een gedeelte van uw huid. Door scheerschuim te gebruiken is de kans kleiner op het ontstaan van wondjes. De liposol mousse van Louis Widmer is bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken bij een gevoelige huid tijdens het scheren. Tenslotte, een goede tip is om met de haargroei richting mee te scheren, zo voorkomt u wondjes.