Keratosis pilaris

Bij Huidtherapie Brabant komen we regelmatig de huidklacht keratosis pilaris tegen. Het is een veelvoorkomen huidaandoening, waarbij het gaat om ruwe plekken en kleine acne-achtige bultjes. Deze bultjes zijn meestal wit van kleur, maar kunnen ook rood zijn. Over het algemeen is er geen sprake van pijn, maar soms kunnen de bultjes wel jeuk veroorzaken. Keratosis pilaris komt voornamelijk voor op de bovenarmen, bovenbenen en de billen. Keratosis pilaris komt veel voor bij jongeren met een droge huid.

Oorzaak 
Keratosis pilaris ontstaat doordat de oppervlakkige huidcellen zich gaan ophopen en de haarzakjes afsluiten. De ophopingen uiten zich in kleine rode bultjes, waarvan in sommige bultjes zich talg bevindt. Mogelijk is er ook een erfelijke factor bij betrokken of andere huidaandoeningen, zoals eczeem. Vaak is in de winter een verslechtering van het huidbeeld zichtbaar. Dit komt door de lage luchtvochtigheid.

Behandeling door de huidtherapeut 
De behandeling bij Huidtherapie Brabant van keratosis pilaris is gericht op het verminderen, en later op het voorkomen van opgehoopte huidcellen. Dit wordt bereikt door middel van glycolzuurpeeling. Een glycolzuurpeeling zorgt voor een versnelling van de verschilfering, waardoor nieuwe bultjes veel minder gemakkelijk zullen ontstaan. Ook kan keratotis pilaris worden behandeld met een LIRA peeling. Wanneer de keratosis pilaris gepaard gaat met kleine talgbultjes, zal er ook een dieptereiniging plaatsvinden waarbij de talgbultjes worden geledigd. Wij adviseren u bij uw bezoek aan onze praktijk wat de beste behandeling voor uw huid is. Daarnaast geven we u een persoonlijk huidadvies; tips voor thuis, maar ook welke producten u het beste thuis kunt gebruiken bij keratosis pilaris.