Kersenwratjes

Kersenwratjes, in het latijn: seniele angiomen, zijn goedaardige huidaandoeningen. Ze komen veel voor en zijn een onschuldige huidaandoening. In de puberteit kunnen deze rode zwellinkjes ontstaan, maar in de meeste gevallen ontstaan ze op middelbare leeftijd. Daarna kan het aantal angiomen toenemen. Vrijwel iedere oudere persoon kan er één of meerdere op zijn lichaam hebben.

Uitingsvormen 
Kersenwratjes zijn half bolronde plekjes. Vaak zijn ze enkele millimeters groot en bevinden zich in grotere aantallen op het lichaam. De vaakst voorkomende locatie is de romp.

Oorzaak 
Deze huidaandoening ontstaat door een plaatselijke toename van sterk verwijde vaatjes in de huid. Deze sterk verwijde vaatjes zijn normaal van aard. Sommige personen hebben een sterke aanleg om kersenwratjes te ontwikkelen.

Behandeling van kersenwratjes
De kersenwratjes kunnen succesvol behandeld worden door middel van de vaatlaser. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de hoeveelheid wratjes en van de persoonlijk wensen. De lasershot word precies boven het rode bultje gezet; 1 of enkele shots per angioom is voldoende. Daardoor kan er met snelheid worden gewerkt en kunnen in 1 behandeling veel kersenwratjes behandeld worden. Tijdens de behandeling kleuren de kersenwratjes licht- tot donkergrijs op. Binnen 10 dagen verschrompelen deze plekjes en schilferen de kleine korstjes eraf. Mocht het kersenwratje erg groot zijn, dan is het mogelijk dat er een tweede behandeling nodig is.