Lichaamsbeharing

Iedereen heeft te maken met lichaams- en/of gezichtsbeharing. Het is ook een normaal verschijnsel. De een heeft meer beharing dan de ander en de een vindt het storender dan de ander. De hoeveelheid is meestal afhankelijk van genetische achtergrond, leeftijd, ras en hormonale factoren. Door de eeuwen heen heeft de mens al steeds minder lichaamsbeharing gekregen. Desalniettemin is het ontharen van de lichaamsbeharing wel een trend.

Wat is lichaamsbeharing?
De algemene term voor lichaamsbeharing is terminaal haar, maar beharing op het lichaam kan ook bestaan uit donshaar. Als we geboren worden hebben we ongeveer zo’n 5 miljoen haarzakjes verspreid over ons lichaam. Uit de meeste haarzakjes zullen donsharen komen; een kleiner aantal haarzakjes maken terminale haren aan. Terminale haren zijn beter zichtbaar en de lengte van deze haren is afhankelijk van de locatie.

De ontwikkeling van de haren
Elk lichaam is bedekt met donshaar oftewel vellushaar. Donshaar is doorgaans dun, zacht, kleurloos en nauwelijks zichtbaar. Bij de geboorte hebben we alleen terminaal haar op het hoofd. Tijdens de puberteit zal onder invloed van androgenen terminaal haar ontwikkelen; dan verandert vellushaar op sommige plekken in terminaal haar. Het volume en het gewicht van de haren nemen toe. Daarnaast wordt de kleur intenser. Het geslacht, genetische achtergrond, leeftijd en hormoonhuishouding spelen ook een belangrijke rol bij de veranderingen van vellushaar naar terminaal haar.

Bij mannen worden androgenen geproduceerd door de testikels en de bijnieren. De androgenen zorgen bij mannen voor terminaal haar in het gezicht, oksels, schaamstreek, buik, borst, armen, benen, nek, schouders en rug. Lees ook het blog mannen en overbeharing. 

Bij vrouwen worden androgenen ontwikkeld in de eierstokken en de bijnieren. De androgenen zorgen bij vrouwen voor terminaal haar in de oksels, schaamstreek, armen en benen.

Op middelbare leeftijd neemt het aantal haarzakjes weer af. Daarnaast kunnen haren dan ook grijs worden en/of veranderen in donshaar. Tijdens de overgang kunnen bij vrouwen terminale haren in het gezicht ontstaan. Mannen die ouder worden, kunnen ook stuggere haren krijgen in/op de oren en in de wenkbrauwen.

Ongewenste beharing
Tegenwoordig willen steeds meer mensen beharing verwijderd hebben. Dat beharing ongewenst is afhankelijk van een aantal factoren. Het is doorgaans zo dat mannen en vrouwen verschillende opvattingen hebben over het ontharen. Vrouwen vinden een gladde, onthaarde huid vaak erg prettig.

Daarnaast speelt de locatie van de beharing ook een rol of het al dan niet ongewenst is.  Steeds meer mannen vinden beharing op de rug, schouders en borst storend. Vrouwen houden beharing in de oksels, bikinilijn en benen regelmatig bij met het scheermes. Beharing op de armen wordt als minder storend ervaren.

Als een man een beetje rug- en/of borstbeharing heeft, wordt dat meestal niet als vervelend ervaren, maar als het aantal haren meer is, dan vaak wel. Ook als de kleur van de beharing donker is, kan dat ook storend zijn. Dit geldt ook voor vrouwen. Als de beharing op de benen of op andere plekken minder omvangrijk is en ook licht van kleur, storen vrouwen zich minder snel hieraan, dan wanneer er sprake is van dikke en donkere beharing.

Culturele aspecten spelen ook een rol. In de westerse cultuur wordt er veel onthaard. In andere culturen zijn daar weer andere opvattingen over en wordt beharing wel als aantrekkelijk gezien.

In de praktijk komen regelmatig mensen die problemen hebben bij het ontharen. Door het harsen, scheren en/of epileren, ontstaan er ingegroeide haren, ontstekingen of irritaties. Dat maakt de beharing dan ook ongewenst. Lees ook het blog ontharen: wat zijn de voor en nadelen.

Behandeling van ongewenste beharing
Voor de behandeling van ongewenste beharing bent u bij Huidtherapie Brabant aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van ongewenste beharing in het gezicht en/of lichaam door middel van definitieve/langdurige laserontharing of elektrische epilatie.

Alle typen lichaamsbeharing in het gezicht, armen, benen, oksels, bikinilijn en rug zijn geschikt, maar een voorwaarde voor laserontharing is wel dat de haren gepigmenteerd moeten zijn. Op de pagina laserontharing  en elektrische epilatie leest u meer over het verwijderen van ongewenste beharing.