Ouderdomswratten

Oorzaak
Het ontstaan van ouderdomswratten is onbekend. De term “wrat” is een beetje misleidend. De wratten op de handen en de voeten gaat gepaard met het HPV-virus (Humaan Papilloma Virus). De ouderdomswrat bevat echter geen virus en zijn daardoor ook niet besmettelijk.

Verschijningsvorm
Ouderdomswratten kunnen er heel verschillend uitzien, ze variëren sterk in grootte: van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Ouderdomswratten bestaan uit verschillende kleuren zoals geel, bruin, huidskleur of grijs. Meestal voelen de ouderdomswratten ruw aan. Sommige lijken vrij los op de huid te liggen, maar toch zit de ouderdomswrat goed aan de huid vast

Behandelingen bij ouderdomswratten 
Ouderdomswratten zijn goedaardig en hoeven dus niet verwijderd te worden. Uit cosmetisch oogpunt of omdat de ouderdomswrat bloed worden ze toch regelmatig verwijderd door de dermatoloog, huisarts of huidtherapeut.

De dermatoloog en huisarts verwijderen ouderdomswratten door middel van afschrapen met een scherpe lepel, wegsnijden of bevriezen de ouderdomswrat met stikstof.

Behandeling door de huidtherapeut
De huidtherapeut behandeld de ouderdomswrat nadat de huisarts of dermatoloog de wrat beoordeeld heeft. Huidtherapie Brabant maakt gebruik van elektrocoagulatie. Met een verwarmde cauteerstift wordt de wrat aangestipt. Na 1 of meerdere behandelingen is de wrat verdwenen zonder littekenvorming. Deze behandeling kan alleen ingezet worden bij kleine ouderdomswratten of bij dermatosis papulosa nigra (kleine wratjes bij de gepigmenteerde huid).