Sproeten

Veel mensen herkennen sproeten wel; kleine licht- of donkerbruine vlekjes op de neus, wangen of voorhoofd. De één vind ze mooi en de ander is er helemaal niet blij mee. Sproeten komen veel voor en daarom zal Huidtherapie Brabant hier ook iets over beschrijven. Natuurlijk is dit geen echte huidaandoening.

Kenmerken
Sproeten zijn kleine, onschuldige vlekjes, welke meestal lichtbruin tot donkerbruin van kleur zijn. De vorm van deze vlekjes zijn over het algemeen rond, maar ze kunnen ook ovaalvormig zijn en soms zien we dat meerdere vlekjes samenvloeien tot één grote vlek. Meestal hebben sproeten een doorsnee van 2 tot 4 millimeter. We zien ze vaak in het gezicht en/of op het bovenlichaam.

Oorzaak 
Wat de oorzaak precies is, is onduidelijk. Als je ze hebt, dan komt het waarschijnlijk ook in de familie voor. Sproeten verschijnen ten gevolge van een verhoogde productie en afzetting van pigment. In de zomer zijn ze meer zichtbaar in verband met zonlicht en in de winterperiode worden ze meestal wat lichter van kleur.

Behandeling 
In principe hoeven deze kleine onschuldige vlekjes niet behandeld te worden, maar als u de ze als storend ervaart, zijn er wel behandelingsmogelijkheden.

  1. Pigmentlaser behandeling; hiermee kunnen sproeten plaatselijk behandeld worden. Lees meer over pigmentlaser behandeling.
  2. Lira-peelings; het ondergaan van een kuur peelingen kunnen sproeten vervagen en de huid egaliseren. Lees meer over Lira-peelings.
  3. SPF 30 of hoger; om te voorkomen dat sproeten donkerder van kleur worden, is het gebruik van een zonnecrème essentieel. Huidtherapie Brabant heeft diverse crèmes hiervoor beschikbaar. De huidtherapeuten helpen u graag met het juiste advies.
  4. Daarnaast heeft Huidtherapie Brabant een selectie aan goede huidverzorging om sproeten en andere vormen van hyperpigmentatie te vervagen.