Steelwratjes

Heeft u vragen over uw huid of wilt u vrijblijvend huidadvies? Stel een vraag of neem contact met ons op.

Steelwratjes

Steelwratjes, ook wel fibromen genoemd, zijn gesteelde, zachte goedaardige huidtumoren, die zowel bij mannen als bij vrouwen kunnen voorkomen. Steelwratjes komen meestal voor in de hals, oksels, op de romp op de oogleden en in de liezen. Bij vrouwen zien we steelwratjes ook wel onder de borsten. Meestal hebben deze wratjes dezelfde kleur als de huid. Soms kunnen ze ook wat donkerder van kleur zijn. De grootte varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. Steelwratjes komen vaak voor in grote groepen, maar u kunt ook last hebben van één enkel steelwratje.

Oorzaak van steelwratjes

Steelwratjes zijn geen echte wratten en ze ontstaan ook niet door een virus. Hoe steelwratjes wel precies ontstaan is niet bekend. Soms zijn ze het gevolg van een slechte genezing van een wondje. Steelwratjes komen voor bij ongeveer 46% van de populatie en ze komen vaker voor op middelbare leeftijd. Mensen met diabetes en met overgewicht hebben meer kans op het ontwikkelen van steelwratjes.

Behandeling van steelwratjes

Bij Huidtherapie Brabant kunnen steelwratjes op eenvoudige wijze met de cauteerstift weggebrand worden. Electro cauterisatie berust op het principe van het wegbranden van weefsel door hoge temperatuur. De duur van de behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid van de steelwratjes. De behandeling is niet geheel pijnloos. De pijnsensatie is per persoon verschillend, maar doordat de hoge temperatuur bij het coaguleren slechts enkele seconden duurt, is de behandeling zeker te verdragen.