Vitiligo

Bij vitiligo is er sprake van een depigmentatie van de huid. Dit betekent dat pigmentcellen op bepaalde gebieden van de huid verdwenen zijn of geen pigment meer produceren waardoor er verspreid over het lichaam witte vlekken ontstaan. Deze vlekken bevinden zich vooral in plooien, zoals knie en elleboogplooien. De vlekken variëren in grootte en vorm en komen vaak symmetrisch voor op het lichaam.

Oorzaken
De precieze oorzaak van vitiligo is tot nu toe nog onbekend. Wel speelt erfelijkheid een rol mee. De reden voor het ontstaan van vitiligo wordt momenteel gezocht in het eigen afweersysteem. Het afweersysteem, oftewel het immuunsysteem, verdedigt het lichaam tegen schadelijke bacteriën. Als het afweersysteem een fout bevat, kan een auto-immuunreactie plaatsvinden. Het lichaam vernietigt de eigen pigmentcellen wat zich uit in vitiligo. Daarnaast kunnen stress, huidschade, zwangerschap en ziekte de vitiligo verergeren.

Het verloop
Het is onzeker hoe vitiligo zich in het leven ontwikkelt. Vaak breidt de aandoening zich in de loop der jaren uit. Zonlicht kan soms zorgen voor een vermindering van de vlekken.

Behandelingen bij vitiligo
Voor vitiligo is helaas geen definitieve oplossing op de markt. Vaak wordt een intensieve en langdurige behandeling ingezet, terwijl het resultaat nooit te voorspellen is. Over het algemeen reageert het gezicht het beste op een behandeling.

Hormooncrèmes voorkomen in meer of mindere mate een uitbreiding van de vlekken, terwijl de crèmes wel bijwerkingen met zich mee brengen. Regelmatig wordt lichttherapie (bestraling met UV-B)  ingezet waardoor de terugkeer van pigment wordt verwacht. De behandeling vindt twee keer per week plaats in een lichtcabine. Heel af en toe wordt transplantatie ingezet waarbij de normale huid naar de witte vlekken wordt getransporteerd.

Behandeling door de huidtherapeut
De huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant zetten camouflagetherapie in om de vlekken zo min mogelijk op te laten vallen. Camouflagetherapie is een soort medische make-up die voor mannen, vrouwen en kinderen geschikt is. Samen met de huidtherapeut wordt de juiste kleur bepaalt en wordt er aangeleerd hoe de crème het beste aan te brengen is op de huid.

Camouflagetherapie is geen definitieve oplossing voor het laten verdwijnen van de vitiligo maar wel ervaart de patiënt het gebruik van deze camouflageproducten vaak als prettig, omdat de vlekken dan tijdelijk minder opvallen. De camouflagecrème is water- en veegvast, waardoor u zelfs ermee kan zwemmen.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van zelfbruinende crèmes, die er voor zorgt dat de lichtere huid wat donkerder van kleur wordt. Hierdoor wordt het kleurverschil minder groot. De huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant kunnen u helpen adviseren wat voor u de beste oplossing is, rekening houdend met uw wensen.