Wijnvlekken

Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Na de geboorte is de vlek al zichtbaar en groeit  in de loop van het leven mee. Wijnvlekken komen vooral in het gezicht voor, maar kunnen ook op andere locaties ontstaan. De wijnvlek heeft een roze tot paarse kleur en bestaat uit uitgezette paarsrode bloedvaatjes. Het is een onschuldige huidaandoening.

Oorzaak
De oorzaak voor het ontstaan van een wijnvlek is onbekend. Maar het is wel bekend dat een wijnvlek nooit vanzelf zal verdwijnen. Naarmate de leeftijd toeneemt, kan de wijnvlek toe gaan nemen in grootte en van kleur veranderen.

Behandeling door de huidtherapeut 
Een wijnvlek is goed te behandelen met de vaatlaser. De vaatlaser maakt gebruik van een bepaalde golflengte. Het laserlicht wordt in de huid omgezet in warmte. Door de warmte  wordt het hemoglobine in de rode bloedvaatjes vernietigd. Uiteindelijk wordt de wijnvlek door het lichaam stukje voor stukje “opgeruimd” en afgevoerd in de bloedbaan. Het uiteindelijke resultaat is na 6 weken zichtbaar. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de grootte van de wijnvlek en de diepte van de verwijde vaten. Hoe hoger de verwijde vaten in de huid liggen, hoe groter de kans is dat de behandeling slaagt.

Huidtherapie Brabant heeft  ook een andere methode, namelijk camouflagetherapie. Met camouflagetherapie wordt de wijnvlek niet weggehaald, maar minder zichtbaar gemaakt. Het haalt dus niet de oorzaak weg. Camouflagetherapie bestaat uit het aanbrengen van een camouflagecrème met een teint die zo dicht mogelijk bij uw huid past. Daarnaast is de camouflagecrème water- en veegvast. Tijdens een camouflageles krijgt u uitleg hoe u het beste de camouflage aan kunt brengen en adviezen voor thuis.