Wat is het?
Xanthelasma staat voor gelige platte vetophopingen rondom de ogen. Het kan zich manifesteren zowel op het bovenste ooglid als het onderste. Het begint vaak met een klein bultje en breidt zich daarna uit tot een groter plekje net onder de huid. Xanthelasma komt vaak voor bij mensen van gemiddelde leeftijd en ouderen.

Oorzaak
Vaak is het een verstoring van de plaatselijke vet-huishouding. Het hoeft niet perse te maken te hebben met een verhoogd cholesterol gehalte. Bij de een zie je wel een verhoogd cholesterol in het bloed en bij de ander niet. De arts zal dit onderzoeken d.m.v. een bloedonderzoek. Daarnaast kan het familiair zijn en is het een teken van huidveroudering. De diagnose is makkelijk te stellen omdat het een duidelijk klinisch beeld heeft.

Behandeling door de huidtherapeut
Xanthelasma is vooral cosmetisch storend. De huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant kunnen er voor zorgen dat de gelige plekken minder zichtbaar worden. Dit wordt gedaan door middel van camouflagetherapie en elektrocoagulatie.

Bij camouflagetherapie wordt door middel van een camouflagecrème (soort make-up) de xanthelasma afgedekt. Bij deze therapie wordt er samen met u een camouflagekleur uitgezocht om het storende kleurverschil van de huid tijdelijk te verbergen. Een camouflagecrème is een crème met een grote hoeveelheid pigment erin, waardoor het een groot dekkend vermogen heeft. Deze crème kan tevens water- en veegvast gemaakt worden en zijn dagelijks toepasbaar. Zo kunt u zelf de camouflagecrème aanbrengen op momenten wanneer u dat wilt, bijvoorbeeld voordat u naar uw werk of naar een feestje gaat.

De behandeling door middle van eletrocoagulatie is bij Huidtherapeie Brabant een behandeling met de cauteerstift. 
Met de cauteerstift kunnen op eenvoudige wijze de xanthelasma weggebrand worden. Electro cauterisatie berust op het principe van het wegbranden van weefsel door hoge temperatuur.

Na de behandeling zijn enkele korstjes zichtbaar, welke na een aantal dagen afvallen. Meestal zijn een paar behandelingen nodig. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de grootte van het gebied en de oorzaak van de xanthelasma.