Huidtherapie bij borstkanker

Huidtherapie bij borstkanker

Patiënten met klachten zoals lymfoedeem en littekens als gevolg van borstkanker kunnen we als huidtherapeut behandelen.

Alsof het krijgen van borstkanker nog niet ingrijpend genoeg is, zijn er verschillende problematieken die zich na de ingrepen kunnen ontwikkelen. Zo kan het littekenweefsel wat ontstaat na de operatie voor problemen als verkleving zorgen. Verder kan radiotherapie blijvende schade en klachten aan de huid geven.

Lymfoedeem

Ook bestaat de kans dat er lymfoedeem ontstaat doordat er lymfeknopen zijn verwijderd of het lymfesysteem is aangetast door de ingrijpende behandelingen. Bij lymfoedeem is er sprake van vochtophoping in de borst en/of arm, wat verschillende klachten met zich mee brengt, namelijk: armen die zwaar, dik, onaangenaam en vermoeid aanvoelen, zwelling in de borst en/of op de flank, fibrosering (verharding van het vocht), bewegingsbeperkingen en mogelijk pijn.

Vaak horen wij dat vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad niet op deze klachten zijn voorbereid. Wat belangrijk is voor u om te weten is dat deze klachten wel degelijk kunnen worden aangepakt middels oedeemtherapie door de huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant.

Littekentherapie

Door middel van littekenmassage, siliconenpleisters en medical taping kunnen littekens worden verbeterd en klachten als verklevingen verminderen. Een groot deel van de mogelijke bewegingsbeperking kan dankzij littekentherapie worden opgeheven.

Bij klachten aan de huid door radiotherapie kunnen wij als huidtherapeut op uw huid afgestemde productadviezen geven om de huid soepeler te maken en aangenamer te doen laten aanvoelen.

Behandelingen-huidtherapie-borstkanker

Manuele lymfedrainage

Om lymfoedeem aan te pakken hebben wij verschillende behandelingsmogelijkheden. Over het algemeen zal dit behandeltraject bestaan uit manuele lymfedrainage in combinatie met een vorm van compressietherapie. Bij compressietherapie kunt u denken aan zwachtelen en/of therapeutisch elastische kousen. Manuele lymfedrainage is een massage techniek wat er voor zorgt dat de lymfevaten worden gestimuleerd zodat het vocht beter kan worden afgevoerd. Als er lymfeknopen in de oksels zijn verwijderd kan met manuele lymfedrainage er voor worden gezorgd dat het vocht via “een alternatieve route” via het onaangetaste lymfevatensysteem wordt afgevoerd. Verder kan er wederom medical taping worden ingezet om de lymfestroom te bevorderen.

Als u nieuw bij ons in de praktijk komt voor behandeling van lymfoedeem, zullen wij starten met een intensief behandelingstraject. In een later stadium kan dit mogelijk worden afgebouwd en meer gericht worden op zelfmanagement. Zelfmanagement is bij deze problematiek erg belangrijk omdat wij er voor willen zorgen, dat u in uw dagelijks leven zo min mogelijk klachten en beperkingen ervaart van deze chronische aandoening. Het behandeltraject wordt persoonlijk op uw wensen en de ernst van de klachten afgestemd.

Wilt u meer informatie en persoonlijk advies kunt u altijd vrijblijvend een afspraak bij ons inplannen. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig.

Heeft u last van de gevolgen van borstkanker?
Neem contact met ons op