Huidtherapie voor mannen!

Nee, niet alleen vrouwen hebben last van vervelende huidproblemen. Dit geldt uiteraard ook voor mannen.

Zoals bekend is onze huid het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik. En nee, niet alleen vrouwen hebben last van vervelende huidproblemen. Dit geldt uiteraard ook voor mannen. Het is daarom ook logisch dat ook mannen te maken krijgen met diverse huidklachten. Wij als huidtherapeuten krijgen dan ook steeds vaker mannen in onze praktijk. Dit wordt versterkt door het feit dat de discipline huidtherapie steeds bekender en toegankelijker wordt. Wat kunnen wij als huidtherapeut voor de man betekenen? Hieronder hebben we de verschillen tussen de huid van de man en van de vrouw uitgewerkt en de meest voorkomende vragen van de man in onze praktijk toegelicht.

Verschillen tussen de huid van de man en de huid van de vrouw

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de huid van de man en de huid van de vrouw. Mannen krijgen bijvoorbeeld wanneer ze ouder worden diepere rimpels. Bij de vrouw ontstaan rimpels wel is waar sneller, maar deze worden minder diep. Mannen hebben ook daadwerkelijk een dikkere huid, hierdoor is de dichtheid van de collagene vezels groter. De huid van de man wordt daardoor minder snel oud. Er zijn nog meer verschillen tussen de mannen huid en de huid van de vrouw.

Wist je bijvoorbeeld dat:

 • De mannenhuid is zo’n 20 procent dikker.
 • De huid van de man gevoeliger is voor pijn. De onderhuidse vetlaag is namelijk minder dik waardoor de huid sterker reageert op prikkels.
 • De mannenhuid heeft meer haargroei.
 • De huid van de man is vanwege het scheren ook vaak gevoeliger.
 • De doorbloeding van de huid van de man sterker is.
 • Mannen hebben meer talgklieren en dus meer poriën.
 • Mannen produceren ook meer talg waardoor de huid vetter is en vatbaarder is voor acne.
 • Roken en UV-straling zijn voor de mannenhuid vaak nog schadelijker dan voor de vrouwenhuid.
 • De pH-waarde van de huid van de man is zuurder dan die van vrouwen.
 • De man produceert twee keer zoveel zweet in vergelijking met de vrouw.
 • De huid van de vrouw is vaak wat droger.
 • Mannen hebben een sterkere doorbloeding aan het huidoppervlak.

De huid van de man is dus duidelijk anders in vergelijking met de huid van de vrouw. Het is dan ook logisch dat de vragen die wij in de praktijk krijgen van mannen anders zijn dan de vragen van vrouwen. Wat je wel ziet is dat de mannen maak met dezelfde hulpvragen komen.

Veel voorkomende behandelingen bij mannen

Bij Huidtherapie Brabant behandelen we veel jongens en mannen (12 tot 25 jaar) met acne in het gezicht, borst, rug en schouders. Mannen hebben gewoon meer last van acne dan vrouwen. Mannen groeien er na hun 25e vaak wel helemaal overheen. Vrouwen kunnen daar in tegen nog tot ongeveer hun veertigste last houden van acne. Zeker bij jongens in de pubertijd kan acne ernstige gevolgen aannemen.

Er zijn natuurlijk allerlei vormen van acne. Wij zien vaak dat jongens en mannen last hebben van puistjes op het hoofd, rug of schouder. Denk ook aan zwarte mee-eters, onderhuidse mee-eters, rode bultjes. Sommige hebben er zelfs al littekens aan overgehouden door het veelal zelf verkeerd uitknijpen van acne.

De acnebehandeling bij Huidtherapie Brabant kan bestaan uit het intensief reinigen van de huid, peelings, micordermabrasie. De behandelmethode passen wij aan op het type huid en de ernst van de acne.

Mannen zijn zoals gezegd meer behaard dan vrouwen. Er zijn echter veel mannen die deze beharing totaal niet prettig ervaren. Wanneer er veel haar groeit op de rug of de schouders dan kunnen mannen zich hier aan storen. Overbeharing is veelal erfelijk bepaald. Overbeharing kan ook worden veroorzaakt door een teveel van het mannelijke hormoon of gebruik van medicijnen zoals anabole steroïden. Een mogelijke oplossing kan laserontharing zijn om de haargroei op rug en schouders tegen te gaan.

In zowel op onze locatie in Dongen als in Prinsenbeek bieden wij laserontharing aan. Veel mannen scheren hun overbeharing vaak weg maar het komt echter altijd weer terug. Met permanente laserontharing blijven de haren veel en veel langer weg. Het heeft dan ook een blijvend effect. Bovendien heb je ook geen irritatie van de huid die je vaak wel krijgt na het scheren of harsen van de rug of schouder. Kijk op onze pagina lasertherapie voor meer informatie.

Mannen hebben een sterkere doorbloeding aan het huidoppervlak dan vrouwen. Dit komt omdat de huid van de man meer kleine bloedvaatjes en zenuwuiteinden bevat. Bovendien zie je ook dat de vaatjes sneller verwijden. Dit zorgt er vervolgens voor dat er sprake is van een netwerk aan vaatjes in het gezicht wat we veelal couperose noemen. We zien dan ook veel mannen in onze praktijk die de roodheid in hun gezicht (couperose) willen verminderen. We zetten hier onze vaatlaser voor in. Afhankelijk van de type huid, de mate van couperose en de doelstelling voor de patiënt stellen wij een behandelplan op. Dankzij de vaatlaser blijft de huis volledig intact en is de hersteltijd heel kort te noemen. Meer informatie vindt u op onze pagina over de vaatlaser behandeling.

Overmatig zonnen is slecht voor de huid. De mannenhuid is zoals gezegd gevoeliger voor de zon. De huid van sommige mannen ziet er daarom ouder uit in vergelijking met vrouwen. Dit terwijl de huid van de man doorgaans juist minder snel ouder wordt. Dit komt dus echt door de zon.

Ook zonnevlekken kunnen de huid van de man ook ouder laten lijken. Zonnevlekken worden ook wel ‘lentigo solaris of ouderdomsvlekken genoemd’. Het zijn goedaardige lichtbruine of donkerbruine huidvlekken die veroorzaakt zijn door blootstelling aan UV-straling. Zonnevlekken komen vaak voor bij blanke huidtypes. Hoe langer en vaker de huid aan zonlicht bloot is gesteld, hoe sneller en in uitgebreidere vorm deze vlekken kunnen voorkomen. Je kunt last hebben van één ronde bruine vlek of enkele. Veelal zie je ze op de wang of het voorhoofd zitten. Ze komen niet alleen in het gelaat voor, maar ook op handen, schouders en armen. De huidvlekken variëren in grootte.

Bij Huidtherapie Brabant behandelen wij zonnevlekken of pigmentvlekken met onze pigmentlaser. Deze pigment vaatlaser behandeling is zeer succesvol. Donker gekleurde pigment vlekken kunnen zowel op het gezicht, de handen als het lichaam in een aantal behandelingen goed worden verwijderd. Meer informatie over de pigment laser, het effect van de laser of de werkwijze en het resultaat van de behandeling.

Een schoonheidsspecialist heeft niet het imago van mannelijkheid. Desondanks zien we gelukkig steeds meer mannen in onze praktijk langs komen. Zo komen mannen steeds vaker langs om hun voeten te laten verzorgen. Denk hierbij ook aan het weghalen van eeltknobbels, knippen van de nagels, het schoonmaken van de voet en het geven van een uitgebreide voetmassage. Voetverzorging is belangrijk. Er is (zeker ook voor de dames) niets zo erg als onverzorgde voeten. Natuurlijk verwijderen wij ook likdoorns en geven wij productadvies en tips voor een goede voetverzorging voor de man. Bekijk ook onze volledige pedicure pagina.

Mannen neem contact op!
Vinden we leuk