Laserbehandelingen worden medische ingreep

Het RIVM heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid geadviseerd om laserbehandelingen, stroom- en ultrasoonbehandelingen voor het verwijderen van littekens, verminderen van rimpels, ontharen en het verwijderen van tatoeages te kwalificeren als ‘voorbehouden handelingen’ liet de NOS in een persbericht afgelopen vrijdag weten.

Laserbehandelingen

Laserbehandelingen worden dan medische ingrepen die niet meer door schoonheidsspecialisten mogen worden uitgevoerd maar alleen door bijvoorbeeld huidtherapeuten en artsen. Voorbehouden handelingen vallen onder de Wet BIG, de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Huidtherapie Brabant is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (BIG-geregistreerd).

“Wij als huidtherapeuten juichen dit voorstel erg toe en zien het als onze plicht om de klant vooraf goed en volledig te informeren”, aldus Madelon Verdaasdonk van Huidtherapie Brabant. Naast de kwaliteitsbewaking is het hebben van een BIG registratie ook van belang voor de klant om eventueel in aanmerking te komen voor vergoeding bij de zorgverzekeraar.

“We zien vaak klanten bij ons komen die helaas slechte ervaringen hebben gehad met laserontharing. De huid is ons werkterrein en wij bekijken het vanuit medisch perspectief. Afhankelijk van het type huid geven wij de klant een eerlijk en deskundig advies” aldus huidtherapeut Monique Machielsen.

Schoonheidsspecialisten

Het RIVM vindt dat er in de toekomst mogelijk een uitzondering gemaakt kan worden voor het ontharen met laser en licht door schoonheidsspecialisten. Dit kan dan alleen als hier in de toekomst een hoger niveau opleiding voor wordt ontwikkeld met een soort keurmerk.

Huidschade

Minister Schippers van Volksgezondheid is van mening dat er te veel ongelukken gebeuren tijdens dergelijke laserbehandelingen. De apparaten waarbij licht, stroom of ultrasoon geluid op de huid wordt gericht kunnen bij verkeerd gebruik namelijk brandwonden en andere huidschade veroorzaken. Lees ook het blog: ontharen: wat zijn de voor en nadelen?

Meer informatie over laserontharing of de BIG registratie van Huidtherapie Brabant?
Neem vrijblijvend contact met ons op.