Roodheden laserbehandeling

Couperose is een netwerkje van dunne rode, soms blauwe haarvaatjes in het gezicht of decolleté, die vlak onder de huid liggen. De meeste mensen ervaren de aanwezigheid van deze vaatjes als zeer ontsierend en helaas gaan ze niet vanzelf weg. Ouder worden, overmatig zonnen, roken, overmatig alcoholgebruik, temperatuurverschillen en erfelijke aanleg zijn factoren die de kans op couperose verergeren. Gelukkig bestaat hier een eenvoudige en veilige oplossing voor, namelijk lasertherapie. Met onze nieuwe en meest moderne vaatlaser (Quadrostar Yellow 577nm) worden ontsierende rode vaatjes (couperose) in het gezicht en decolleté verwijderd.

Hoe werkt de vaatlaser?

Een vaatlaser werkt op soortgelijke wijze als de ontharingslaser. Alleen wordt laserlicht met een andere golflengte gebruikt, dat voornamelijk wordt opgenomen in het hemoglobine (in de rode bloedlichaampjes) in het bloed. Door de hoge energie van deze laserstraal worden selectief de kleine bloedvaatjes vlak onder de huid dusdanig verhit dat ze worden vernietigd. De Quadrostar Yellow 577nm vaatlaser werkt met een hele fijne pen, waardoor het laserlicht alleen maar op het haarvaatje wordt gericht, zodat het omliggende huidweefsel onaangetast blijft.

Wat kan er behandeld worden met de vaatlaser bij Huidtherapie Brabant?

Roodheden, gesprongen bloedvaatjes, huidoneffenheden en pigmentvlekken in het gezicht en op het lichaam kunnen behandeld worden met de vaatlaser. De volgende roodheden kunnen effectief behandeld worden door middel van de Quadrostar Yellow 577nm:

 • Teleangiectasieen
 • Couperose (uitgezette bloedvaatjes)
 • Spider naevi (spinnekopvaatjes)
 • Diffuse roodheid
 • Rosacea
 • Angioma’s (kleine helderrode bultjes)
 • Ouderdomsvaatkluwen
 • Naevus Flameus (wijnvlekken)
 • Sommige vormen van spatadertjes op de benen
 • Poikyloderma van Civatte

Ook pigmentvlekken kunnen behandeld worden, namelijk:

 • Zonnevlekken
 • Ouderdomsvlekken
 • Cafe-au-laitvlekken
 • Opppervlakkige melasma (zwangerschapsmasker)

Voorbereiding vaatlaser

Om pigmentvorming te voorkomen mag een gebruinde huid niet behandeld worden, blijf daarom minimaal 6 weken voor de behandeling uit de zon en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor. Voor de behandeling adviseren wij geen make-up/foundation op de huid aan te brengen.

Wat kan ik verwachten tijdens de couperose laserbehandeling?

Tijdens de behandeling worden de ogen afgedekt met een speciale bril. Hierdoor worden uw ogen beschermd. De huidtherapeut zal tijdens de behandeling ook een beschermingsbril dragen. De behandeling kan enigszins gevoelig zijn, maar wordt door de meeste mensen zonder verdoving goed verdragen. De gevoeligheid is ook afhankelijk van de plaats van behandeling. De laserstraal voelt aan alsof u korte prikjes krijgt. Daarna voelt de huid een klein beetje branderig. Uw huid zullen we dan koelen met een koude kompressen.

Wat kan ik verwachten na de couperose laserbehandeling?

De huid is na de behandeling wat roder en licht gezwollen. Daarnaast kunt u een gevoel van zonnebrand ter plaatse hebben. Dit hoort bij de behandeling en trekt meestal na enkele uren weg. Soms kunnen er kleine korstjes ontstaan, die doorgaans snel verdwijnen. Ook kunnen de vaatjes na de behandeling beter zichtbaar zijn, wat juist een goed teken is! Het betekent dat de vaatjes beschadigd zijn en snel zullen verdwijnen.
Na de behandeling koelen wij de huid met kompressen. Dit heeft een verkoelend effect en geeft sneller herstel. Wanneer er thuis nog steeds sprake is van zwelling mag u thuis de huid extra koelen met een koude kompres of de huid verzorgen met aloë vera gel.

Het is verstandig om de eerste vier weken voorzichtig om te gaan met zonlicht. Een goede zonbeschermingsfactor gebruiken met een zo hoog mogelijke factor en direct zonnen en/of zonnebank vermijden.

Hoeveel laserbehandelingen heb ik nodig?

De resultaten zijn snel zichtbaar. Het aantal storende vaatjes is na een behandeling aanzienlijk verminderd. Om nog beter resultaat de krijgen, is een tweede behandeling nodig. Als er sprake is van een uitgebreide vorm van couperose zijn er meestal 3 à 4 behandelingen nodig. Het exacte aantal behandelingen hangt af van de uitgebreidheid van de couperose, uw persoonlijke wensen en de gevoeligheid van uw huid van het ontwikkelen van couperose.

Adviezen bij een couperose behandeling

Vermijd sterke huiddoorbloeding na de behandeling. Dat betekent dat wij u na de behandeling het volgende afraden:

 • Het nuttigen van alcohol
 • Saunagang
 • Sporten
 • Het masseren, scrubben of stomen van de huid.
 • Het nemen van een heet bad/douche

Daarnaast hebben wij de volgende adviezen:

 1. Na elke laserbehandeling is het belangrijk een goede zonbescherming (factor 30 of hoger) te gebruiken. Pigmentvlekken ontstaan meestal als de huid te snel na de behandeling onbeschermd of te weinig beschermd wordt blootgesteld aan de zon.
 2. Koel thuis de huid na met een nat washandje of gebruik aloë vera gel. Dit geeft een sneller herstel.
 3. Wees voorzichtig met het wassen van het behandelde gebied, doe dit op een deppende manier. Als er korstvorming is opgetreden is het beter om de huid een paar dagen droog te laten. Belangrijk is om niet te krabben/pulken, de korstjes vallen er vanzelf af.
 4. Gebruik geen producten op het behandelde gebied behalve aloë vera gel of zonnebrandcrème.
 5. Vorming van nieuwe bloedvaatjes worden tegen gegaan door andere oorzaken te vermijden, zoals overmatig zonnen, alcoholgebruik en roken.

Meer informatie over de vaatlaser?

Neem voor meer informatie contact met ons op