Medische inzetbaarheid LPG endermologie na borstkanker.

Oktober is de maand van de borstkanker. Borstkanker is helaas nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Met gemiddeld 15.000 nieuwe gevallen per jaar (in Nederland) is borstkanker een series groot probleem dat helaas ook steeds vaker voorkomt bij jongere vrouwen. Het is belangrijk om symptomen van borstkanker op tijd te herkennen zodat borstkanker in een zo’n vroeg mogelijk stadium wordt vastgesteld.

Fysieke en emotionele gevolgen
Er wordt veel tijd besteed aan preventie, onderzoek en behandeling van deze ziekte. Helaas gaat er nog maar weinig aandacht naar de nazorg, terwijl de gevolgen van een borstamputatie zowel fysiek als emotioneel groot kunnen zijn.

Alle vrouwen die een operatie ondergaan houden een litteken over, dat achteraf voor veel klachten kan zorgen zoals pijn en mobiliteitsvermindering. Daarnaast is ook verandering van het borstweefsel en de huid na bestralingen een veelvoorkomend probleem die veel klachten met zich meebrengt.

Littekens en fibrose
Een litteken kan enorm belemmerend zijn. Veel vrouwen ervaren na het ondergaan van een chirurgische ingreep pijn aan het litteken en kunnen hun arm en/of schouder niet meer goed bewegen. De patiënten die wij in de praktijk tegenkomen hebben klachten na de behandeling van borstkanker. Of dit nu een chirurgische ingreep is of alleen bestralingen, pijn en mobiliteitsklachten komen bijna altijd voor. Een litteken kan esthetisch gezien niet mooi zijn, maar ook verkleven aan onderhuids bindweefsel. Bestralingen zorgen ervoor dat het weefsel veranderd en krimpt. Waardoor een borstspier zich kan verkorten of patiënten gewoonweg het gevoel hebben huid tekort te hebben. Hierdoor kan er een mobiliteitsbeperking ontstaan van de arm en/of schouder.

Een huidtherapeut kan die pijn verlichten en je mobiliteit vergroten, door middel van een endermologie (LPG) behandeling. Dit is een bindweefselmassage uitgevoerd met een LPG apparaat.

Hoe werkt de LPG endermologie nu eigenlijk?
LPG is een apparaat dat een mechanische bindweefseltechniek kan uitvoeren op het lichaam. De diepere huidlagen worden gestimuleerd. De huid wordt weer soepel, afvalstoffen worden afgevoerd en de doorbloeding geoptimaliseerd. De huidtherapeut kan deze behandeling zowel voor als na de operatie inzetten. LPG endermologie passen we ook vaak toe bij oedeemtherapie.

Voor de operatie draagt LPG endermologie positief bij aan een betere circulatie en afvoer van vocht, waardoor je na de operatie sneller hersteld. Ook zorgt het voor een betere doorbloeding van het bindweefsel, houdt het de huid soepel en het lichaam kan beter zijn post operatieve vochtophopingen kwijt, waardoor minder zwellingen en blauwe plekken ontstaan. Dit heeft weer een positief effect op de pijn die vrouwen kunnen ervaren.

Na de operatie zet de huidtherapeut de behandelingen weer voort om ontstekingsreacties te verminderen, vocht af te drijven en verklevingen te beperken. Daarnaast stimuleert de LPG endermologie behandeling de microcirculatie en activeert het de aanmaak van elastine en collageen, waardoor littekens zich beter herstellen met minder pijn en hogere flexibiliteit. Hoe beter en sneller het herstelproces, hoe egaler en soepeler het litteken en je huid uiteindelijk zullen zijn.

Binnen Huidtherapie Brabant oefenen wij al jaren de endermologie therapie met behulp van een LPG apparaat uit en hebben al vele vrouwen met borstkanker in elke fase van hun revalidatie kunnen helpen. Bent u benieuwd wat de huidtherapeut in uw specifieke situatie kan doen met de LPG endermologie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend een afspraak.