Lipoedeem-brabant

Oedeemtherapie bij Huidtherapie Brabant

Voor oedeemtherapie ben je bij Huidtherapie Brabant in Tilburg, Prinsenbeek of Dongen aan het juiste adres! Neem contact op met ons voor meer informatie en kom langs.

Direct een afspraak maken

Bent u op zoek naar een oplossing om uw klachten met betrekking tot oedeem verminderen? Daar kunnen wij u bij Huidtherapie Brabant door middel van diverse behandelingen helpen. Wij kunnen klachten verminderen en direct zorgen voor resultaat. Nieuwsgierig? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen:

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor manuele lymfedrainage. Dit kan eventueel gecombineerd worden met littekentherapie, wondverzorging, zwachtelen en lymfetaping. Oedeemtherapie kan een uitkomst bieden wanneer er sprake is van vochtophoping in de huid. Dit als gevolg van een verminderde afvoer van weefselvocht dat zich in de huid tussen de cellen bevindt.

Het doel van oedeemtherapie is om overmatige vochtophoping(en) te verwijderen en/of te verminderen. Het type behandeling is afhankelijk van het soort oedeem.

Wanneer het oedeem pijnlijk is of wanneer u moeite heeft met het maken van bepaalde bewegingen, raden wij u aan om niet lang door te lopen met dit probleem. Op tijd starten met oedeemtherapie is zeer belangrijk om verergering van oedeem te voorkomen.

Wanneer heeft u oedeemtherapie nodig?

Oedeem begint vaak met zwellingen en een gespannen gevoel van de huid. De klachten van oedeem kunnen zijn:

  • Een vermoeid en zwaar gevoel
  • Zwelling(en)
  • Beperkingen in bewegen
  • Beperkingen in het dagelijks functioneren

Tevens kunnen er klachten ontstaan aan de gewrichten en/of voeten. Dit zijn huidafwijkingen zoals jeuk, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose (verharding van de huid). Een snelle en goede behandeling van oedeem is van groot belang. De huidproblemen kunnen chronisch worden wanneer deze niet adequaat worden behandeld.

Oedeem behandelmethoden

Oedeemtherapie bij Huidtherapie Brabant bestaat uit een combinatie van de volgende behandelingen:

1. Manuele lymfdrainage

Manuele lymfdrainage is een massagetechniek waarbij door zacht pompende bewegingen de vochtopname door het lymfesysteem wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt opname van weefselvocht bevorderd. Soms is de huid verhard waardoor speciale grepen (oedeem- en fibrosegrepen) tijdens de massage toegepast worden om deze verharding te doen verminderen.

2. Ambulante compressietherapie (zwachtelen in combinatie met bewegen)

Om het effect van de manuele lymfdrainage te behouden en te bevorderen wordt het behandelde lichaamsdeel na de massage gezwachteld. Dit houdt in dat er druk op het behandelde gebied wordt gebracht. De druk op de lymfevaten heeft een positieve invloed op de lymfedoorstroming. Door de druk wordt het effect van de manuele lymfedrainage bij oedeem ondersteunt. Om de vooruitgang te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig door onze huidtherapeuten gemeten.

3. Lymfetaping

Lymfetaping is zeer geschikt om de lymfedrainage te ondersteunen. De speciale katoenen lymfetape heeft dezelfde elasticiteit, dikte en gewicht als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd. Zo kan het aanwezige lymfevocht versneld worden afgevoerd. De tape wordt in smalle stroken door onze gediplomeerde huidtherapeuten. Aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht. Zo kan de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd worden. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape op de huid geplakt. Onder de tape ontstaat een drukverlaging waardoor de kleine lymfevaatjes beter kunnen openen en het lymfevocht makkelijker afgevoerd kan. Dit zorgt voor circulatieverbetering en pijndemping bij de oedeem. De lymfetape kan 5 tot 7 dagen blijven zitten en u kunt er gewoon mee douchen en/of zwemmen.

4. Bewegings- en ademhalingsoefeningen

Het is aan te raden om tijdens het dragen van de zwachtels veel te bewegen. Doordat de spieren bewegen wordt het lymfestelsel nog meer gestimuleerd. Wij geven u tijdens oedeemtherapie altijd adviezen en oefeningen mee om thuis uit te voeren.

5. Gebruik van huidproducten

Een probleem dat veel gezien wordt bij oedeem is een droge, schilferende huid. Het is heel belangrijk dat u de huid goed verzorgt met de juiste huidproducten, zodat u uw huid soepel houdt. De kans op infecties en wondjes is bij een droge huid namelijk veel groter. Dit moet u zeker voorkomen. Wij adviseren u graag welke huidproducten u het beste kunt gebruiken bij oedeem.

Oedeemtherapie bij Huidtherapie Brabant in Tilburg, Prinsenbeek of Dongen

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Totale oedeembehandeling bij Huidtherapie Brabant

Behandeling d.m.v. manuele lymfdrainage en ambulante compressietherapie (zwachtelen) gaat door tot het oedeem volledig verdwenen is, of binnen de behandeling het best haalbare resultaat is bereikt. Wij adviseren een intensieve start (2 à 3 behandelingen per week) voor het beste resultaat. De behandelperiode is afhankelijk van de ernst en het soort oedeem. De ernst wordt beïnvloed door de tijdsduur van het bestaande oedeem, het stadium waarin het oedeem verkeert en uw lichamelijke conditie.

Andere aanvullende therapieën tegen oedeem

In sommige gevallen moet oedeemtherapie aangevuld worden met littekentherapie of wondverzorging om een zo optimaal resultaat te kunnen bereiken.

Aanmeten van therapeutisch elastische kousen (steunkousen)

Aan het einde van de behandelperiode wordt er vaak een therapeutische elastische kous aangemeten om het verkregen resultaat te behouden en het zorgt ervoor dat het opnieuw ontstaan van oedeem wordt voorkomen.

Oedeemtherapie vergoeding

Wat de exacte vergoedingen zijn voor oedeemtherapie is afhankelijk van de aard van het oedeem en uw zorgverzekering. In ieder geval worden de eerste 20 behandelingen altijd vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Daarna komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering, mits er sprake is van een chronische indicatie. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat uw polisvoorwaarden zijn.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Oedeemtherapie in Tilburg, Prinsenbeek en Dongen

Kortom in onze huidtherapie praktijken in Tilburg, Prinsenbeek en Dongen helpen onze deskundige huidtherapeuten u graag op het gebied van oedeemtherapie en de oedeembehandelingen. Ons team adviseert u graag en staat klaar voor al uw vragen.

 

Meer informatie over oedeem of wilt u direct een afspraak maken?
Neem contact met ons op!