5 Oorzaken voor huidproblemen

We weten dat te veel zonlicht en te veel alcohol niet goed is voor de huid. Maar wist je dat er ook andere oorzaken zijn voor huidproblemen? Oorzaken waarvan je waarschijnlijk niet had gedacht dat het een probleem zou vormen voor je huid. Zo kunnen huidproblemen uit onverwachte hoek komen. We zijn ons er niet altijd van bewust wat voor effect dagelijkse producten of voeding hebben op onze huid. Daarom hebben wij een aantal onverwachte oorzaken op een rij gezet.

1. Huisdieren

Ze zijn zo schattig, maar jouw eigenwijze kat of trouwe viervoeter zouden wel eens de reden kunnen zijn voor jouw onverklaarbare huiduitslag. Dieren kunnen drager zijn van infecties zoals stafylokokken en MRSA. Daarnaast kunnen ze ook mijten overdragen. Heb je last van een geïrriteerde huid? Zorg dan dat zowel jijzelf als je huisdieren even langsgaan bij de dokter.

2. Melk

Melk is niet altijd goed voor elk. Deze voedzame vloeistof zou immers ook verantwoordelijk kunnen zijn voor huidproblemen. Vooral halfvolle melk wordt door sommige dermatologen in verband gebracht met acne, hoewel er nog niet voldoende bewijs is om deze theorie te ondersteunen. Toch zijn er gevallen bekend waarbij patiënten een heldere huid kregen nadat ze minder melk gingen drinken of hier volledig mee stopten. Ook in onze praktijk hebben mensen met acne melkproducten in hun dagelijkse gebruik drastisch verminderd. Als je het dagelijkse melkverbruik wil verminderen, let dan goed op dat er geen tekort aan vitamine D en calcium ontstaat.

3. Spijkerbroek

Niet alleen bepaalde juwelen bevatten nikkel, maar ook een riem of knoop van jouw spijkerbroek kan voor een allergische reactie zorgen. Vooral wanneer die spijkerbroek te strak zit, kan dit voor huiduitslag zorgen.

4. Limoenen

Gek genoeg kunnen limoenen, vooral dan tijdens de zomer, een storende factor zijn. In combinatie met de zon kan limoensap, wanneer het op je huid terechtkomt, voor een fototoxische reactie zorgen. Deze reactie, genaamd ‘phytophotodermatitis’ kan vervolgens een langdurige en vaak pijnlijke huiduitslag als gevolg hebben. Hoewel het op één margarita met limoen waarschijnlijk niet zal aankomen, is een gewaarschuwd man of vrouw er twee waard: kom je tijdens de zomer in contact met limoensap, dan was je dus best meteen je handen.

5. Laptops

Als je je laptop voor langere periode op je schoot laat rusten, zou daar wel eens een paars-rode huiduitslag op de bovenbenen aan kunnen overhouden en een permanente verkleuring van de huid. Dit wordt veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan infraroodstraling. Voorkomen is beter dan genezen en zeker wanneer de oplossing heel eenvoudig is: zorg ervoor dat er steeds iets tussen jouw lichaam en de laptop zit, zoals een boek of een speciale onderlegger.