Rosacea; wat is het en hoe is het te behandelen?

Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening van het gezicht. Het meest opvallende symptoom  is een felrode huid bij de wangen en de neus. Rosacea betekent, letterlijk vertaalt, ‘rood als een roos’. Naast de roodheid bij de neus en wangen, zijn de belangrijkste kenmerken van rosacea kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), puistjes (pustels) en bultjes (papels). De puistjes lijken op jeugdpuistjes, maar bij rosacea komen de puistjes vaak pas na het 30e levensjaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben vaak last van deze aandoening. Wanneer je rosacea hebt, gaat dit vaak gepaard met oogafwijkingen. Ondanks dat het een hardnekkige aandoening is, is het wel te behandelen.

Hoe ontstaat rosacea?
De oorzaak van rosacea is onbekend. Rosacea ontstaat vaak na het 30e levensjaar en treft vaker vrouwen dan mannen. Vooral mensen met een lichte huidskleur zijn gevoelig voor rosacea. Wanneer je rosacea hebt, kunnen zonlicht en warmte de roodheid verergeren. Ondanks dat het niet is vastgesteld, wordt er verondersteld dat het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel de rosacea kan verergeren. Ook het aanbrengen van cosmetica, zoals poeder of foundation, om de roodheid juist te camoufleren kan de huid juist extra irriteren.

Wat zijn de verschijnselen van rosacea?
De roodheid van rosacea centreert zich vooral op de wangen, neus, kin en voorhoofd.

Maar wat zijn de belangrijkste kenmerken?

  • Blozen: vanzelf weer wegtrekkende roodheid
  • Blijvende roodheid
  • Pukkels (papels)
  • Puistjes (pustels)
  • Uitgezette bloedvaten (couperose)

Het blozen kan worden veroorzaakt door warmte, emoties, alcohol, zonlicht, kruidig eten of drinken en de menopauze. De blijvende roodheid is het meest voorkomende symptoom van rosacea, voornamelijk bij de wangen en de neus. Puistjes en pukkels kunnen door de rosacea ontstaan door ontstekingsverschijnselen. Oedeem kan tevens optreden bij rosacea. Hierbij is een zwelling van de huid ontstaan door een ophoping van vocht. Bij oedeem voelt de huid zacht aan en de zwelling verdwijnt meestal vanzelf. De huid kan tevens een zwelling hebben die hard aanvoelt, dit is vaak een zwelling ontstaan door een toename aan bindweefsel. Deze zwelling gaat niet vanzelf weg. Het bekendste is het zogeheten rhinophyma, ook wel drankneus of bloemkoolneus genoemd, dat ontstaat door toename van het bindweefsel en de talgklieren van de neus. Dit fenomeen treedt nagenoeg alleen op bij oudere mannen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal kan de huisarts of dermatoloog de diagnose van rosacea gemakkelijk stellen. Soms is er echter een huidbiopt nodig om de diagnose vast te stellen. Bij een huidbiopt wordt, onder verdoving, een klein stukje huid verwijderd voor microscopisch weefsel onderzoek.

Behandeling rosacea
Doorgaans is rosacea goed te behandelen, echter is de rosacea niet altijd te genezen. Bij de helft van de mensen die gestopt zijn met de behandeling treedt binnen een half jaar de rosacea weer op. Als je een milde rosacea hebt, wordt vaak eerst gekozen voor een gel of crème. Als dit onvoldoende werkt, kan worden gekozen voor tabletten. Wanneer je verwijde bloedvaatjes hebt (couperose) of rhinophyma kan er gekozen worden voor een laserbehandeling. Rhinophyma is tevens met plastische chirurgie, elektrochirurgie (wegbranden) en cryochirurgie (bevriezen) te behandelen.

Wil je meer informatie over een couperose laserbehandeling? Kijk dan op: https://huidtherapie-brabant.nl/couperose-laserbehandeling/ of neem contact met ons op.