Het is zo verleidelijk om juist in de winter lekker lang en warm te douchen maar wij als huidtherapeuten raden het toch af. Immers van douchen, droogt je huid uit.
Dit wordt overigens ook bevestigd door Menno Gaastra, woordvoerder vanuit de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie. Het is op zich ook wel logisch want de lucht is vaak in de winter droger en aangezien wij over het algemeen in de winter de verwarming of kachel thuis aan hebben, daalt ook de luchtvochtigheid in onze huiskamer. Dit heeft als resultaat dat je huid nog droger wordt.
Wanneer douche je nu te heet?
Wil je voorkomen dat je te heet doucht en je huid uitdroogt adviseren wij om niet heter dan je eigen lichaamstemperatuur te douchen.
Gevoeliger voor huidziektes en huidinfecties
Wanneer je in de winter een lange en hete douche neemt, worden als het waren alle huidvetten weggespoeld. Het gevolg kan zijn dat je huid kan gaan jeuken. Daarnaast ben je gevoeliger voor huidziektes als eczeem en andere huidinfecties. Natuurlijk moet je ook niet teveel zeep en shampoo gebruiken. Ook hier geldt dat de zeep belangrijke huidvetten oplost. Deze heb je nodig om je huid te beschermen tegen uitdrogen. Ons advies is dan ook om gebruik te maken van zeepvrije wasgel. Het is daarnaast verstandig om je huid na het douchen met douche-olie in te smeren zodat je hier als het waren weer een vetlaagje over de huid smeert. Mocht je hier meer advies over willen ontvangen bel of kom langs in onze praktijk in Dongen of Prinsenbeek.
Gemiddeld douchen wij Nederlanders gemiddeld 5 keer per week en dat houden we ongeveer negen minuten vol. Jongeren douchen overigens bijna 2 keer zo lang en houden het 15 minuten vol. Dit is volgens het Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie te lang, zeker wanneer je hier ook nog de nodige zeep bij gebruikt.
Bijkomend voordeel van een koude douche is dat dit beter voor je gezondheid blijkt te zijn. Uit onderzoek van het AMC in Amsterdam bleek namelijk dat mensen die koud douchten zich gemiddeld 29 procent minder ziek melden dan de mensen die dat niet deden.