Steelwratjes: hoe zien ze eruit en wat kun je eraan laten doen?

Steelwratjes zijn veel voorkomende wratten. Echter, deze benaming is niet geheel juist. Het zijn namelijk geen echte wratten. Steelwratjes ontstaan, zoals gewone wratten, niet door een virus. Ze ontstaan namelijk door een goedaardige zwelling van de huid. Huidtherapie Brabant gebruikt wel de benaming steelwratjes op de site, omdat de veel mensen bekend zijn met deze term. De meeste mensen die last hebben van steelwratjes, krijgen deze in de oksel, hals, liezen of op de oogleden. Vrouwen kunnen ze ook krijgen onder de borsten. De steelwratjes kun je herkennen aan een soort huidflapje, of aangroeisel (steeltje) op de huid. Vaak hebben ze dezelfde kleur als de huid, maar ze kunnen ook donkerder zijn.

Oorzaak van steelwratjes

Uit onderzoek is gebleken dat 46% van de mensen ooit in hun leven steelwratten krijgt of heeft gehad. Vaak heeft het met leeftijd te maken, ouderen hebben een verhoogd risico. Tevens hebben mensen met overgewicht of suikerziekte een verhoogde kans op deze huidaandoening. Hoe steelwratjes precies ontstaan is (nog) niet duidelijk. Wel komen steelwratjes vaak voor op warme plekken, zoals de oksels of liezen en vaak ook op plekken waar een wondje zat die niet goed is genezen.

Steelwratjes komen vaak voor in ‘groepen’, maar het kan ook zijn dat je er maar één hebt. Doordat ze niet ontstaan zijn door een virus, zijn ze niet besmettelijk. De grote varieert tussen enkele millimeters tot enkele centimeters.

Behandeling van steelwratjes

De meeste mensen hebben geen last of pijn aan deze huidaanhangsels. Toch kunnen ze storend of ontsierend zijn. Maar hoe verwijder je deze steelwratjes dan?

Vroeger verwijderden veel mensen de steelwratjes zelf, door deze af te knippen. Dit wordt echter niet aangeraden. Bij Huidtherapie-Brabant kun je terecht voor de behandeling van steelwratjes. Hierbij zullen wij de wratjes met een cauteerstift wegbranden. Ondanks dat de behandeling niet geheel pijnloos is, zal het wegbranden per wratje maar enkele seconden duren.

Wil je meer informatie over steelwratjes of de behandeling van steelwratjes kijk dan op onze website of neem contact met ons op.