Terugblik op Huidkankerdag 17 mei

Tijdens de Nationale Huidkankerdag van zaterdag 17 mei kon je je huid te laten checken op verdachte plekjes door 165 deelnemende dermatologen in meer dan 80 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.

Huidtherapie Brabant deed ook mee aan deze dag onder de noemer check je vlekje. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur was het mogelijk dat één van de huidtherapeuten de huid controleerde op verdachte plekjes. Dit initiatief werd door veel mensen enthousiast ontvangen. Hoewel huidtherapeuten geen diagnose konden stellen, werd deze dag als prettig en laagdrempelig ervaren.

Resultaten

Landelijk gezien lieten ongeveer 6.000 Nederlanders de huid controleren op verdachte plekjes tijdens deze dag. Ruim 1100 bezoekers, bijna 20 procent, hebben vermoedelijk een vorm van huidkanker. In 70 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. We worden hiermee weer met de neus op de feiten gedrukt voor de gevaren van huidkanker. Het is een goede zaak dat mensen zich bewust zijn van het belang van regelmatige huidcontrole. Maar het is altijd nog beter om te voorkomen dan te genezen. We blijven steeds benadrukken dat een goede bescherming van de huid echt noodzakelijk is. Niet alleen tijdens het zonnen, maar bijvoorbeeld ook tijdens het tennissen, fietsen, golfen, tuinieren, werken, op het terras etc etc.

De noodzaak wordt bevestigd door het sterk toenemende aantal mensen met huidkanker. Er is in tien jaar tijd een verdrievoudiging van het aantal mensen die de diagnose huidkanker krijgt: van 15000 naar meer dan 45000 personen per jaar. Vooral bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar is het aantal doden door huidkanker gestegen. Dit komt vooral doordat zij, gezien hun leeftijd, langer zijn blootgesteld aan de schadelijke UV stralen van de zon. Daarnaast was in hun jeugd geen/onvoldoende voorlichting over de gevaren van zonlicht.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Huidkanker is een chronische ziekte: eenmaal huidkankerpatiënt, altijd huidkankerpatiënt. Bovendien blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in vergelijking met andere Europese landen Nederlanders er niet goed voor staan. Nederland staat op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië sterven meer mensen aan deze ziekte.