In ons blog; blijf af van je puistjes en laat acne professioneel behandelen, hebben we een aantal veelgehoorde fabels opgenoemd. In het kort hebben we uitgelegd hoe acne kan ontstaan. Op onze website staat uitgelegd hoe wij als huidtherapeut werken en hoe we mensen met acne kunnen helpen. Er zijn verschillende soorten acne. Lees hieronder de meest voorkomende.
Zoals je wellicht weet zijn er verschillende soorten en vormen van acne. In de praktijk komen we mensen tegen met rode vlekken, zwarte of witte mee-eters, puistjes op de rug, in de nek, op de borst, in het gezicht of op de bovenarmen. De meeste mensen hebben last van deze vervelende huidaandoening rondom de pubertijd, maar acne komt echter ook bij volwassenen voor. Bij volwassen vrouwen komt acne vaker voor dan bij volwassen mannen.
Acne vulgaris
Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is de meest voorkomende vorm van acne. Acne vulgaris komt zoals gezegd het meest voor in de pubertijd. (85% van de mensen tussen het 12 en 24e levensjaar). Na de pubertijd neemt de kans op deze huidaandoening sterk af naar ongeveer 5%. In de pubertijd is het hebben van acne zeer vervelend. Het kan leiden tot psychische problemen en onzekerheid. Acne vulgaris is echter wel een milde vorm van acne. De symptomen zijn gesloten en open mee-eters en ontstoken puisten. Als huidtherapeut kunnen wij deze vorm van acne goed behandelen.
Acne conglobata
Acne conglobata is een stuk heftigere in vergelijking met acne vulgaris. Veelal zie je behoorlijk hevige ontstekingen van de talgklieren, vooral op de rug. Deze vorm van acne komt vooral bij jongens voor in de pubertijd. Je herkent acne conglobata aan de dikke, rode en pijnlijke bulten. Ook deze vorm van acne kunnen wij als huidtherapeut goed behandelen.
Acne fulminans
Heb je naast pijnlijke ontstekingen ook last van bijvoorbeeld gewricht- en/of spierpijn of val je flink af en voel je je echt ziek dan kun je wel eens last hebben van acne fulminans. Deze gelukkig zeldzame vorm van acne ontstaat heel plotseling maar is veel intensiever dan de acne conglobata. Je bent namelijk echt ziek. Ons advies is om direct contact met je huisarts op te nemen. In overleg met hem stellen we vervolgens een behandelplan op.
Acne infantum
Zoals al aangegeven komt acne het meest voor in de pubertijd. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Zo kennen we ook een vorm van acne dat veel bij baby’s voorkomt. Deze baby-acne of terwijl acne Infantum komt vrij vaak voor bij baby’s. Het pasgeboren kind krijgt kleine acne puistjes in zijn of haar gezicht. Het komt door de invloed van hormonen (androsteron, testosteron e.a.). Gelukkig is deze vorm van acne onschuldig en gaat het vrijwel altijd vanzelf over. Deze vorm van acne heeft dan ook geen behandeling nodig.
Acne ectopica
Dit is ook gelukkig een vorm van acne die niet heel vaak voor komt. Deze vorm van acne zien we voornamelijk bij vrouwen en ontstaat na de puberteit. De oorzaak is veelal een steeds voortdurend terugkerende ontsteking van de zweetklieren aan de liezen en de oksels. Bij verstopping van deze zweetklieren ontstaan grote, rode en pijnlijke bobbels. Diabetes patiënten en mensen met overgewicht zijn doorgaans extra gevoelig voor deze vorm van acne.