Wat kun je doen tegen couperose?

Couperose is een ongevaarlijke huidaandoening waarbij het lijkt alsof je continu bloost. Bij couperose is er een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctastieën) in het gezicht. De vaatjes zijn soms alleen te zien wanneer iemand bloost, het warm heeft, alcohol heeft gedronken of sterk gekruid eten heeft gegeten. En bij sommigen spelen de bloedvaatjes op bij koud weer en wind. Maar de kleine bloedvaatjes zullen nooit vanzelf verdwijnen en kunnen op den duur zichtbaarder worden. Hierdoor zijn de bloedvaatjes permanent zichtbaar in het gezicht. Het is hierdoor niet gek dat couperose door veel mensen als cosmetisch storend wordt ervaren.

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Wanneer er stress, inspanningen of een plotselinge temperatuursverandering plaatsvindt kunnen deze bloedvaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat.

Hoe couperose ontstaat is niet bekend. Vaak zijn er erfelijke factoren in het spel, maar dit hoeft niet. Couperose kan ook spontaan ontstaan en kan helaas niet genezen worden. Maar gelukkig kan couperose wel behandeld worden! Hierbij een aantal tips over hoe je couperose kan voorkomen en hoe het te behandelen is.

Tip 1. Hoe kun je couperose voorkomen?

Hieronder staan een aantal tips over hoe je couperose kan voorkomen

  • Let op met wat je eet en drinkt. Sommige voedingsproducten kunnen namelijk couperose uitlokken, zoals hete spijzen en dranken, alcohol en specerijen.
  • Bescherm je gezicht goed met een vettige crème, zowel voor de kou als tegen uitdroging. Gebruik daarbij altijd een crème die een SPF factor bevat, zowel in de zomer als ’s winters.
  • Als je aanleg hebt voor couperose, of als je couperose hebt, kun je het best het gezicht scrubben met een zeer milde scrub.
  • Probeer grote temperatuurswisselingen te voorkomen zoals sauna’s of zomers indoor skiën.
  • Behandel altijd het gezicht met zachte producten die geen zeep bevatten.
  • Helaas is de zonnebank zeer slecht wanneer je couperose hebt, gebruik voor een gebruind gezicht liever een zelfbruinend product of een getinte dagcrème.
  • Vermijdt intensief sporten, excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Tip 2. Welke crèmes kan je gebruiken?

Er zijn verschillende crèmes op de markt die zorgen dat de roodheid niet toeneemt, deze hydrateren de huid goed en hebben een verwachtende werking. Sinds april 2014 is er een gel verkrijgbaar (brimonidine gel, Mirvaso ®) die in staat is de roodheid voor een periode van ca. 12 uur te laten verdwijnen.

Tip 3: Camouflerende make-up

Een andere optie is camouflerende make-up. Gebruik hiervoor een groene consealer, deze camoufleert de roodheid het beste. Daarover kun je eventueel een make-up aanbrengen in de juiste huidskleur. Maak ’s avonds wel je gezicht goed schoon.

Tip 4. Couperose laserbehandeling

Alhoewel de couperose niet te genezen is, is deze wel goed te behandelen middels een laserbehandeling. De DioLite XP Laser produceert een zeer krachtige lichtgolf van een bepaalde golflengte, die selectief opgenomen wordt door de rode bloedcellen in de uitgezette haarvaatjes. De behandeling met de laser is gevoelig, maar goed te verdragen. Per huid is het verschillende hoeveel behandelingen er nodig zijn, maar gemiddeld zijn dit er 2 tot 4. Meer informatie over de couperose laserbehandeling lees je hier.