Wereldkankerdag 2014, een dag om extra stil te staan bij kanker

Vandaag, 4 februari 2014, is het Wereldkankerdag. Wereldkankerdag is door de Union for International Cancer Control uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag. Een dag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij kanker en officieel is gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten. Op Wereldkankerdag wordt extra de aandacht gevestigd op mensen met kanker en hun naasten, alsmede op die van verwijzers en zorgverleners. Tevens een dag om preventie, detectie en behandelingen met betrekking tot kanker aan te moedigen.

Samen kanker beleven

Eén op de drie Nederlanders krijgt in de loop van zijn of haar leven kanker. Veel emoties maken deze levensbedreigende ziekte los en roepen veel vragen op. Wanneer je nu zelf ziek bent, je met iemand meeleeft of je hebt een dierbare verloren aan kanker: je staat er niet alleen voor, want samen beleef je kanker.

Deuren open

Op Wereldkankerdag stellen ruim 80 instellingen in de psycho-oncologische zorgketen de deuren open voor het publiek. Iedereen die met kanker te maken heeft of heeft gehad is welkom. Hetzij voor een luisterend oor of voor ondersteuning bij de verwerking; iedereen heeft andere behoeften en deze psychologische ondersteuning is in vele vormen beschikbaar. Natuurlijk kunnen mensen ook na deze dag in deze psycho-oncologische centra  terecht.

Rol van huidtherapeut bij kanker

In de huidtherapeutische praktijk zien we ook regelmatig oncologische patiënten. De huidtherapeut komt met name in beeld wanneer de behandelingen om de kanker te bestrijden zijn afgerond. Gedurende de behandelingen in het ziekenhuis doen zich met name huidproblemen voor door de biopten, operaties, chemotherapieën en/of de bestralingen. Met name door de radiotherapie kan de huid rood en droog worden. Na de operatie worden vaak vochtophopingen (lymfoedeem) en littekens gezien. De huidtherapeut kan deze huidproblemen behandelen door middel van oedeemtherapie, compressietherapie, littekentherapie, therapeutische elastische kousen en adviezen over huidverzorging tijdens/na kanker.