Wondverzorging

Er zijn diverse soorten wonden te onderscheiden zoals brandwonden, open been (ulcus cruris), doorligwonden (decubitus), wonden bij diabetes, operatiewonden.

Een open been (ulcus cruris) is een wond aan het (onder) been die vaak moeilijk of niet wil genezen. De wond is vaak met een geel beslag en een korst bedekt. Open benen komen heel veel voor. Vooral bij ouderen die al langere tijd klachten hebben van de doorbloeding van de benen zoals bij spataderen (chronische veneuze insufficiëntie) of problemen met de slagaderen. Om gezond te blijven heeft de huid voortdurend zuurstof en voeding nodig. Dit wordt door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Zodra om welke reden dan ook de toevoer van bloed naar bepaalde plekken in de huid sterk vermindert, krijgt de huid onvoldoende bloed en sterft af. Op deze plek ontstaat dan een wond.

De aard van de wondbehandeling is afhankelijk van de soort wond. Over het algemeen geld dat een wond eerst schoon moet zijn voordat genezing kan optreden. Wanneer er een geel of zwart beslag, of een korst aanwezig is, is het van belang dat dit eerst wordt verwijderd. Dit kan door een arts of een huidtherapeut worden uitgevoerd. Als de wond schoon is, zal door het kiezen van een goede wondbedekker gecombineerd met zwachtelen de wond langzaam dichtgroeien vanuit de wondranden.

Manuele lymfedrainage
Bij een open wond kan door gebruik te maken van manuele lymfedrainage de wond doorspoelt worden, waardoor de wond eerder gaat granuloseren/ granuleren. Bij een gesloten wond kan manuele lymfedrainage de wond sneller laten genezen, omdat de afvalstoffen van de wond af worden gedraineerd.

Zwachtelen
Een zeer belangrijk element in de behandeling van het open been is het zwachtelen. De zwachtels zorgen voor een druk van buitenaf, waardoor er minder druk in de bloedvaten optreedt, er een vermindering van oedeem plaatsvindt en daardoor een verbetering van de doorbloeding van de huid optreedt. Dit in combinatie met de wondverzorging zal ervoor zorgen dat de wond langzaam dichtgroeit.

Therapeutische Elastische Kousen
Wanneer de wond is genezen, is het belangrijk om een therapeutische elastische kous aan te meten. Dit om te voorkomen dat er een nieuwe wond ontstaat. De elastische kous zorgt voor een druk van buitenaf, waardoor er minder druk in de bloedvaten optreedt en daardoor een verbetering van de doorbloeding van de huid. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van een nieuwe wond aanzienlijk verkleind. Belangrijk is dat de steunkous iedere dag wordt gedragen.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.