Als huidtherapeut zullen wij er alles aan doen om klachten als gevolg van huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen.
Gelukkig krijgen wij vaak de vraag om plekjes, vlekjes of oneffenheden aan de huid zoals bijvoorbeeld moedervlekken te controleren. Wij als huidtherapeut stimuleren dit en zijn hier heel alert op. Immers huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid. Ondanks alle kennis en voorlichting neemt jaarlijks het aantal huidkankerpatiënten toe, dit komt mede door de vergrijzing.
Preventieve rol voor de Huidtherapeut
De preventieve rol van ons als huidtherapeut kan cruciaal zijn. We weten immers dat bij het vroegtijdig ontdekken van huidkanker de kans op genezing aanzienlijk stijgt. Als huidtherapeut kunnen wij de risico’s op huidkanker vroegtijdig signaleren en dus mogelijk huidkanker in een vroeg stadium ontdekken. Natuurlijk zullen wij bij verdachte plekjes u altijd voor nader onderzoek doorverwijzen naar de huisarts en/of dermatoloog.
In de toekomst via je telefoon zelf je huid analyseren
Gelukkig zien we ook dat er steeds meer technieken en systemen ontstaan die ons helpen de huid periodiek te checken. Zo hebben onderzoekers van de Stanford-universiteit een systeem ontwikkeld dat huidkanker in een vroeg stadium kan herkennen. Op basis van 129.450 afbeeldingen, afkomstig uit het medische centrum van de Stanford universiteit heeft het systeem geleert patronen te herkennen. Hierdoor kan men vaststellen of een moedervlek of andere verdachte plek op de huid nader onderzocht moet worden. De onderzoekers stellen dat dit systeem net zo nauwkeurig is als de beoordeling van een dermatoloog. Op het moment dat deze techniek op je eigen smartphone middels een app beschikbaar komt, kan je in de toekomst zelf verdachte plekjes op je huid analyseren.
Behandelingen bij patiënten met huidkanker
Wanneer bijvoorbeeld de diagnose huidkanker is gesteld, kunnen wij als huidtherapeut in de nazorg de volgende therapieën en behandelingen uitvoeren:
Littekenmassage
Verkleefde, verharde, of verdikte littekens kunnen voor lichamelijke problemen zorgen, zoals beperkingen bij bewegingen. Wij als huidtherapeut zijn in staat om door middel van littekenmassage de doorbloeding aanzienlijk te verbeteren. Hierdoor kunnen we de huid weer soepel maken en kan de bewegingsbeperking verminderd of opgeheven worden.
Camouflagetherapie
Indien er sprake is van kleurverschillen van het huidbeeld, bijvoorbeeld bij een rood, bruin of wit litteken, kunnen wij uw littekens door middel van camouflage minder laten opvallen. De camouflage bevat veel pigmentstoffen, waardoor een litteken beter gecamoufleerd kan worden dan met normale make-up. Door een bepaalde techniek van aanbrengen en specifieke producten kunt u met uw camouflageproduct zelfs zwemmen.
Oedeemtherapie
Vaak zien we dat de lymfevaten en/of lymfeklieren door bijvoorbeeld het weghalen van de kanker zijn beschadigd. Het overtollig weefselvocht wordt vervolgens onvoldoende afgevoerd. Het gevolg is vaak vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Dit veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Als huidtherapeut kunnen wij het lichaam helpen om dit overtollige vocht af te voeren door middel van oedeemtherapie (speciale massagetechniek). Het doel is uiteindelijk dat het vocht (oedeem) beter wordt afgevoerd, waardoor de zwelling, pijn en stijfheid afneemt.
Geen verwijzing nodig
Wist u dat voor littekenmassage, oedeemtherapie en of camouflagetherapie, door ons als huidtherapeut, u niet altijd een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig heeft? In sommige gevallen kan uw zorgverzekeraar hier wel om vragen. Of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en) kunt u terug lezen in uw polis van uw zorgverzekering.
Als huidtherapeut adviseren wij om zelf regelmatig uw huid op moedervlekken, verkleuringen of oneffenheden te controleren. Neem bij twijfel altijd contact met ons op of raadpleeg uw huisarts of specialist.