Heb jij wel eens van lipoedeem gehoord?

De naam lipoedeem komt niet van oedeem aan de lippen, zoals veel mensen denken. Lipo betekent letterlijk “vet”. Bij lipoedeem zijn de vetcellen gedeeltelijk gevuld met vocht. Het aantal vetcellen is wel gelijk als bij een persoon zonder lipoedeem. De vetcellen zijn alleen toegenomen in grootte. Ook is er een verslechtering van vochtafvoer via de lymfe.

Omdat lipoedeem vrij onbekend is, krijgen deze mensen vaak te horen dat ze af moeten vallen. Terwijl afvallen alleen vaak niet goed lukt en met alleen afvallen wordt het probleem niet goed aangepakt. Huidtherapie Brabant krijgt regelmatig mensen onder behandeling met lipoedeem.
De huidtherapeut van Huidtherapie Brabant: “Lipoedeem is vaak een onderbelicht probleem in de medische wereld. Er zijn zeker behandelingen die verlichting kunnen geven bij deze groep mensen. Wij proberen echt iets voor deze mensen te betekenen door goed naar hun verhaal te luisteren en hierop een adequate behandeling in te zetten”.

Kijk bij oedeemtherapie voor de behandeling van lipoedeem. Naast deze behandeling geven we de volgende adviezen:

Sport regelmatig. Dit wil zeggen, minimaal een half uur per dag.

  • Goede sporten bij lipoedeem zijn: wandelen, zwemmen, yoga en gym.
  • Vermijd sporten waarbij ledematen overbelast worden zoals assymetrische sporten (tennis) en sporten met gewichten.
  • Doe 2 maal per dag bewegingsoefeningen. Hierdoor worden de lymfevaten gestimuleerd.
  • Draag een Therapeutische Elastische Kous. Deze kous geeft druk van buitenaf op de benen, waardoor pijnklachten verminderen en toename van vocht verkomen wordt. Huidtherapie Brabant meet deze kous aan.
  • Zorg voor ruim zittende kleding. Te strakke kleding kan de lymfevaten afknellen.
  • Kies voor verse voedingsproducten van een goede kwaliteit
  • Gebruik natuurlijke kruiden, zoals knoflook, bascilicum en tijm in plaats van veel zout en kruiden uit zakjes en potjes.
  • Probeer niet te veel te eten tijdens één maaltijd maar eet pas weer als de maag echt leeg is

Nieuwsgierig wat lipoedeem met een persoon kan doen? Kijk onderstaand fimpje  waarbij het leven van een persoon met lipoedeem wordt getoond.

http://www.gezond24.nl/tv-uitzending/POW_00416332/JZHMH-Lipoedeem-en-zaadbalkanker

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met ons op!