Lipoedeem en wat er bij komt kijken

Lipoedeem-brabant

Lipoedeem en wat er bij komt kijken

Afvallen is nog vaak het advies wat patiënten krijgen wanneer zij bij hun arts aankloppen met lipoedeemklachten. Men denkt vaak dat wat stevigere benen en billen gewoon worden veroorzaakt door te veel eten. Maar niets is minder waar, want afvallen is namelijk niet de oplossing voor lipoedeemklachten. Wat lipoedeem dan wel is, welke behandelopties er zijn en wat de huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant adviseren, vertellen we je graag in dit blog.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een afwijking in de vetaanmaak, waarbij met name op de benen, maar soms ook op de armen, veel onderhuids vetweefsel is gelokaliseerd. Hoe dit precies ontstaat is helaas nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Wel is bekend dat de aandoening vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt, waardoor wordt verondersteld dat er een hormonale factor meespeelt.

Typische klachten die voorkomen bij lipoedeem zijn;

  • Een verschil in boven- en ondermaat kleding, waarbij de ondermaat beduidend groter is;
  • Snel pijn bij lichte druk;
  • Snel blauwe plekken;
  • Vermoeide benen;
  • Cellulite (putjes);
  • Bij afvallen geen vermindering van vetweefsel op aangedane plaats.

Indien lipoedeem lang bestaat en onbehandeld blijft, kan het lymfesysteem overbelast raken. Hierdoor kan er náást lipoedeem, ook lymfoedeem ontstaan.

Lipoedeem is niet te genezen, maar door diverse stappen te ondernemen zijn de klachten wel degelijk te verminderen.

Lipoedeembehandeling

Jammer maar waar: lipoedeem is niet te genezen. De behandelingen die er zijn voor lipoedeemklachten zijn er vooral op gericht om de klachten zo veel mogelijk te verminderen en verdere uitbreiding van het lipoedeem te voorkomen. Er zijn diverse stappen die ondernomen kunnen worden namelijk: het aanpassen van de leefstijl, oedeemtherapie of endermologie.

1. Het aanpassen van je leefstijl

Het meest belangrijke aspect van de behandeling van lipoedeem, is het hanteren van een gezonde leefstijl. Daarbij is voldoende beweging en een gezond en gevarieerd voedingspatroon van belang. De huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant kunnen je hierbij goed adviseren. Maar ondersteuning van bijvoorbeeld een diëtist, leefstijlcoach en/of fysio kunnen hier ook bij helpen.

2. Het ondergaan van oedeemtherapie

Indien er sprake is van lymfoedeem, dan is oedeemtherapie de meest effectieve behandelmethode. Dit kan bestaan uit een combinatie van zwachtelen, manuele lymfedrainage en het dragen van therapeutisch elastische kousen.

3. Endermologiebehandeling

Endermologie is daarnaast een behandeltechniek die ingezet kan worden. Met behulp van een zogenoemd LPG-apparaat kan er een diepe bindweefselmassage worden uitgevoerd op het lichaam. Deze techniek kan met veel succes worden ingezet in de vermindering van lipoedeemklachten.

Hulp bij lipoedeem

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag deskundig advies op het gebied van lipoedeem? De huidtherapeuten van Huidtherapie Brabant in Prinsenbeek helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Deskundig advies?
Neem contact met ons op!