De cruciale rol van huidtherapie in het traject van borstkankerbehandeling en -herstel

De cruciale rol van huidtherapie in het traject van borstkankerbehandeling en
-herstel

 

De diagnose borstkanker is een ingrijpend moment in iemands leven. Waar de medische professionals, zoals oncologen en chirurgen, zich richten op de behandeling van de ziekte zelf, is de rol van de huidtherapeut essentieel in zowel de voorbereidende fase voor een operatie als het herstelproces erna. Bij Huidtherapie Brabant zetten we ons in om de kwaliteit van leven voor vrouwen met borstkanker te verbeteren door middel van diverse huidtherapeutische interventies.

Huidtherapie voorafgaand aan een operatie

Voor vrouwen die een operatie ondergaan, biedt preoperatieve huidtherapie aanzienlijke voordelen. We stimuleren de doorbloeding en optimaliseren de conditie van de huid en het weefsel om het herstel na de operatie te bevorderen. Bovendien kunnen we door middel van voorlichting over lymfedrainage patiënten vaardigheden bijbrengen die zij na de operatie kunnen toepassen om het herstel te bespoedigen.

Behandelingen tijdens het herstel

Na de operatie kan de huid geconfronteerd worden met een scala aan uitdagingen, zoals littekenvorming en oedeem. Bij Huidtherapie Brabant zetten we diverse behandelmethoden zoals oedeemtherapie en littekentherapie in om deze problemen aan te pakken:

Littekenmassage:
Littekentherapie; door middel van manuele massagetechnieken versoepelen we het littekenweefsel, waardoor de beweeglijkheid van het litteken verbetert en pijn en jeuk verminderd worden.

Manuele lymfedrainage:
Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek waarbij het lichaam wordt gestimuleerd de lymfeaanvoer en -afvoer zelf weer beter te reguleren. Hierdoor vermindert de zwelling en wordt het herstel bevordert.

Compressietherapie:
Het gebruik van steunkousen of speciale kledingstukken die constante druk uitoefenen om het oedeem onder controle te houden en de circulatie te verbeteren. In de beginfase kan er, indien nodig, worden gezwachteld om het oedeem te verminderen. Compressietherapie zorgt voor een betere lymfeafvoer en ondersteunt de kuitspierpomp.

Lymfetaping:
Dit is een speciale tapingtechniek die de lymfeafvoer stimuleert en ondersteunt bij de vermindering van oedeem. Deze therapie zetten we vaak gecombineerd in met manuele lymfedrainage.

LPG endermologie:
LPG endermologie is een mechanische bindweefselmassage, welke voor verscheidene indicaties wordt ingezet. Bij de nazorg van borstkanker zetten we dit apparaat vaak in voor het behandelen van littekens en vocht.

Als huidtherapeuten begrijpen we dat de nazorg en begeleiding net zo belangrijk zijn als de behandeling zelf. We staan klaar om continue ondersteuning te bieden en passen onze therapieën aan op de individuele behoeften van elke patiënt. Ons doel is niet alleen fysiek herstel, maar ook het bieden van emotionele steun gedurende het hele proces.

Behandelfrequentie

In het begin adviseren we intensief te beginnen (2-3x per week) om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen. Wanneer er verbetering zichtbaar is, wordt deze frequentie afgebouwd. De behandelperiode hangt af van de ernst en het soort oedeem. Dit verschilt per persoon en kan anders zijn voor elke individuele patiënt. De behandeling van oedeem door middel van manuele lymfedrainage en zwachtelen gaat door tot het oedeem volledig is verdwenen of tot wanneer binnen het behandeltraject het optimale resultaat is behaald.

Kan ik vergoeding krijgen?

Voor de nazorg van borstkanker bij de huidtherapeut kunt u een vergoeding krijgen vanuit de zorgverzekering. Hierbij geldt dat de eerste 20 behandelingen altijd vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed. Daarna kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering, mits er sprake is van een chronische indicatie. Uw zorgverzekeraar kan u informeren over uw polisvoorwaarden.

Heb ik een verwijzing nodig?

In principe heeft u voor het maken van een afspraak bij ons geen verwijsbrief nodig. Huidtherapeuten zijn sinds 2011 direct toegankelijk, wat betekent dat u geen verwijzing van de arts of specialist meer nodig heeft. Wanneer u geen verwijzing heeft, zal de huidtherapeut tijdens het intakegesprek een screening uitvoeren. Hier kan uitkomen dat u toch eerst naar de huisarts moet voor extra onderzoek of aanvullende informatie. Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar toch vraagt om een verwijzing. Hiermee kan de zorgverzekeraar nagaan of u inderdaad daadwerkelijk behandeld wordt voor een juiste medische indicatiestelling. U kunt in uw polisvoorwaarden terugvinden welke eisen gehanteerd worden voor het krijgen van een vergoeding.                                     

Tot slot

Borstkanker is een aandoening die een veelzijdige aanpak vereist. Bij Huidtherapie Brabant speelt de huidtherapeut een vitale rol in elk stadium van de behandeling en het herstel van borstkanker. Onze expertise in littekenmassage, oedeemtherapie, lymfedrainage, lymfetaping en compressietherapie stelt ons in staat om het welzijn van onze patiënten aanzienlijk te verbeteren. Door samen te werken met de rest van het medische team zorgen we ervoor dat elke vrouw de beste kans heeft op een volledig herstel en een optimale levenskwaliteit.