Zonlicht en de zonnebank: de feiten op een rij

De lente staat voor de deur! We gaan met zijn allen weer lekker naar buiten. Mogelijk heb je ook al een voorjaarsvakantie of zomervakantie in het vooruitzicht. Het is zeker niet onverstandig om juist nu al na te denken hoe je in deze periode omgaat met je huid. Heb je een lichte huid en/of verbrand je huid snel bij de eerste zonnestralen of heb je makkelijk last van zonneallergie op vakantie? Van belang is dat je je huid in alle gevallen op een verantwoorde manier laat wennen aan het zonlicht.


Uiteraard is het smeren van een zonnecrème bij de eerste zonnestralen een pre. Daarnaast kan je je huid laten wennen aan UV-licht door middel van de zonnebank. Er zijn veel verhalen die de ronde doen over zonlicht en zonnebanken, waardoor het  soms lastig is om feiten en fabels te onderscheiden. Daarom hebben we de feiten op een rij gezet.

De kracht van de zon aan de Middellandse Zee

Sinds 2007 is er een ‘nieuwe’ Euronorm van kracht, die de zonnebranche in Europa heeft geharmoniseerd en de consumentveiligheid verzekert. Hierbij zijn verschillende aspecten van het zonnen en zonnebanken vastgelegd, onder meer een verplicht persoonlijk zonadvies, waardoor je verantwoord kunt gaan zonnen. Ook is de kracht van de zonnebanklampen gemaximaliseerd tot 0,3 W/m2 UV-output. Dit houdt in dat de zonnebanklampen maximaal de kracht hebben van de middagzon in het Middellandse Zeegebied.

De zonnebanklamp versus de de zon

Een van de grootste misverstanden over de zonnebank is dat het licht uit de lampen anders is dan het zonlicht buiten. De moderne zonnebanken hebben een mix van forsfor waardoor ze, net als de zon, een combinatie van UVA en UVB geven. Filters voorkomen dat er UVC uit de lampen komt, zoals buiten de ozonlaag als filter dient.

De verhouding UVA en UVB verschilt buiten per  uur en is afhankelijk van de positie ten opzichte van de evenaar waar men zich bevindt. Daarnaast zijn er wolken en andere omgevingsfactoren die een deel van het UV-licht absorberen of juist versterken (sneeuw, water, licht zand). Bij zonnebanklampen is het uiteraard altijd duidelijk hoeveel zonlicht er op de huid terecht komt.

Geen zonnebank onder de 18 jaar

In de Euronorm is ook een minimale leeftijd vastgesteld. Jongeren onder de 18 jaar mogen zonder doktersverklaring niet toegelaten worden onder de zonnebank, aangezien de huid dan nog kwetsbaar is.

Zonlicht en wetenschappelijk onderzoek

Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de effecten van blootstelling aan zonlicht. Tien jaar geleden werden vooral de negatieve effecten van zonlicht gemeten, zoals het versnellen van huidveroudering door UVA en een groter risico op huidkanker. Inmiddels zijn er ook veel onderzoeken die juist positieve effecten van zonlicht op het menselijk lichaam en de geest aantonen.

Aanmaak van vitamine D

De aanmaak van natuurlijke vitamine D (en het feit dat dit voor 80% vanuit zonlicht komt en 20% vanuit voeding) is erg belangrijk bij deze positieve effecten. De zogenoemde zonvitamine blijkt een belangrijke preventieve werking te hebben bij het ontstaan van darmkanker, en heeft zeer waarschijnlijk dezelfde werking bij andere interne kankersoorten zoals prostaat- en borstkanker. Een tekort aan vitamine D wordt daarnaast gekoppeld aan hart- en vaatziekten, MS, astma en griep.

Voorbereiden van de huid en zonneallergie

Doordat zonnebanklampen zowel UVA- als UVB-licht geven, kan de zonnebank gebruikt worden om de huid voor te bereiden voor een zonvakantie of het nieuwe buitenseizoen. Je vermindert namelijk de kans op heftige reacties zoals verbranding of een zonneallergie wanneer je de huid, na maanden te weinig zonlicht, niet lang blootstelt aan zonlicht. Het meest ideaal is het wanneer de huid rustig kan wennen aan UV-licht. Een zonnebank biedt hiervoor een gecontroleerde omgeving, waarbij de blootstelling exact kan worden afgestemd op het persoonlijke huidtype en huidige pigmentatie van de huid.

Advies

Het is van groot belang dat je je vooraf goed laat adviseren. Afhankelijk van jouw huidtype kun je bepalen hoe lang je onder de zonnebank mag en hoe je dit veilig het beste kunt opbouwen. En vergeet niet dat overmatig zonnen, hetzij buiten in de zon of onder de zonnebank, niet goed is voor je huid. Zon verstandig en maak gebruik van een zonnecrème afgestemd op jouw huidtype!