TROS RADAR deed onderzoek naar zonbescherming, huidkanker en zonnebrandcrèmes: de belangrijkste bevindingen.

Zonnig weer is de perfecte manier om de winter van ons af te slaan en een lekker bruin kleurtje op te doen. Een terrasje pakken met heerlijk weer is natuurlijk ook een genot. Veel mensen vergeten echter iets belangrijks: zonbescherming. Maar welke effecten heeft een te lange blootstelling van de huid aan de zon? Een huid die één keer flink is verbrand, blijft levenslang extra gevoelig voor de zon. En het bekendste gevaar van overmatige blootstelling aan de zon, zonder een goede bescherming, is de kans op huidkanker. Hierover heeft RADAR dan ook onderzoek naar gedaan, waarvan je 19 mei 2014 de uitzending kon zien. Lees ook ons artikel: zonlicht en de zonnebank; de feiten op een rij!

Wat zijn de belangrijkste redenen waarom mensen zich niet beschermen tegen de zon?

Een veel gehoord argument volgens RADAR is, dat mensen denken dat ze, zolang ze niet verbranden, geen zonbescherming nodig hebben. Wat veel mensen echter niet weten, is dat wanneer je bruin wordt, dit al een teken is van huidbeschadiging. Onderzoek heeft uitgewezen dat de huid, wanneer deze ook maar één minuut wordt blootgesteld aan daglicht, al schade ondervind. Door dit feit, samen met het feit dat veel mensen zich onvoldoende beschermen tegen de zon, is het niet gek dat er steeds meer huidkanker patiënten elk jaar bijkomen. Jaarlijks krijgen rond de 70.000 tot 80.000 mensen huidkanker. Dit is maar liefst 1 op de 5 mensen! Het gekke is, wanneer we een dag aan het strand liggen, beschermt het merendeel van de mensen zich wel met zonnebrandcrème. Maar doe je dat ook als je een stuk gaat wandelen, in de tuin aan het werk bent of op het terras zit? Nee, vaak niet, terwijl dan je huid ook dezelfde blootstelling krijgt aan zonlicht als wanneer je wel op het strand ligt.

Door zonschade heb je verhoogt risico op huidkanker

Onderzoeken wijzen uit dat, overmatige blootstelling van zonlicht, gerelateerd is aan huidkanker. De meest voorkomende vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom, ook wel kwaadaardige moedervlek genoemd.  Opvallend is, is dat de  Nederlandse Kankerregistratie alle patiënten registreert die kanker hebben, behalve de kankerpatiënten met het basaalcelcarcinoom. Dit komt, omdat zoveel mensen hier te maken mee krijgen, dat het simpelweg te veel is om te registeren.

Paula Begoun, cosmetica deskundige, vindt het vreemd dat wij Nederlanders ons sowieso niet dagelijks beschermen tegen de zon. Zij verondersteld dat zonbeschadiging niet alleen is van blootstelling aan zonlicht, maar aan blootstelling van daglicht. Ook als we binnen zitten.

Het advies? Smeren, smeren en nog eens smeren. Maar welke zonnebrandcrème hebben we dan nodig? En welke factor?

Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème?

De keuze is reuze, er zijn tientallen verschillende merken, factoren, spay’s of crème. Maar welke zonnebrandcrème is nou voor jouw huid geschikt? Meestal kijken we bij het kopen alleen naar de factor, oftewel de SPF. Maar de UVA en UVB bescherming kijken we niet naar om. Ook deze twee factoren zijn belangrijk bij het beschermen van de huid. Voor dagelijks gebruik is een factor 15 of 20 geschikt, maar wanneer we de zon echt opzoeken is factor 30 toch wel het minimum. Ook dagcrèmes met een SPF worden aangeraden. Maar let er dan wel op dat je een dagcrème hebt met een minimale bescherming van 15 SPF.   

Maar ondanks dat je, je goed moet beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème, zonnebrandcrèmes beschermen de huid nooit 100% tegen het zonlicht. Hierdoor zal je altijd zonschade oplopen, ondanks de goede bescherming. Let dus goed op wanneer je een dagje wilt gaan bakken en zon met mate én een goede bescherming!

Wil je de aflevering van RADAR (terug)kijken? Bekijk hem dan hier: